Fragments escollits (XV). L'espoli fiscal explicat als infants (1896)

Figura important en les arrels de la renovació pedagògica a Catalunya, el pedagog Francesc Flos i Calcat (Arenys de Mar, 1856-Barcelona, 1929), amb la seva Geografia de Catalunya, publicada el 1896, fou autor de la primera obra d'aquesta temàtica específicament dedicada al públic escolar del país. Aquests dies m'han fet parar atenció a les paraules (pàgines 90 i 91) que hi dedica a la qüestió de l'espoli fiscal català. A risc de poca originalitat, us les extracto tot seguit en el català prenormatiu de l'original:

"¿Podria donarse una idea de la tributació de Catalunya al Estat espanyol? - Sí, y per cert que resulta quelcom desproporcionada en relació al resto de Espanya. Végis, sinó, la següent mostra:
De la Estadística Administrativa de la Contribución Industrial y de Comercio de l'any 1888 al 1890, resulta que ve a pagar cada espanyol no català 2,08 Ptas. y cada catalá 4,78 Ptas., aixó es, més del doble. [...]
Are, de la Estadística general del Comercio exterior de España con sus provincias de Ultramar y potencias extranjeras en1891, trovarem que l'Estat espanyol cobra del comers nacional en forma de drets d'entrada, impostos sobre la cárrega y descárrega, etz. per cada espanyol no català 5,17 Ptas. y per cada catalá 26,54 Ptas. es a dir, que'ls habitants de Catalunya paguen cinch vegades més que nostres germans d'enllá del Ebro.

¿Qué significa aquesta desproporció o sobrepuig contributiu? - No hi ha dupte que significa sa major riquesa y per tant, son superior tráfech fabril y comercial; y per lo mateix, donchs, que reclama majors atencions en tots los serveys públichs, sense fer omissió com fan los goberns de Castella, quasi sempre, del personal catalá, imposantne d'estrany a la nostra terra, lo qual, malgrat lo deber que tindria d'enmotllarse als usos yu costums nostras, al contrari, se'n befa, com pera més escarni y vergonya.

¿A qué vindria obligat, l'Estat espanyol, pera compensar l'aument tributatiu de Catalunya? -Al millor foment y desenrotllo de las obras públicas, á la conservació y restauració de nostres monuments artístichs-arqueológichs que's trovan poch menys que abandonats y a satisfer totas aquellas necessitats que·l país reclama y que gracias sols a las iniciativas y dispendis de las corporacions municipals o provincials catalanas se trovan en lo possible atesas.

¿Y las demás regions d'Espanya no's trovan en igual cas com Catalunya per lo que respecta a las atencions y serveys de l'Estat? - Lo que's pot assegurar que Catalunya si ha progressat en sos diferents rams s'ho deu a ella mateixa, mentres que altras regions han sigut protegidas ab donatius y subvencions del Estat, com per exemple, molts ports de la Península, lo Teatro Real y l'Hipódrom de Madrid, y molt més que fora llarch d'anomenar."

Comentaris

 1. Si és que és una obsessió d'aquesta gent! Ara, m'estic llegint aquest llibre sobre la possible catalanitat del dit Cervantes i en surt un gavadal d'autors literaris robats. De músics, no cal dir-ho! Des d'en Granados, passant pel Pare Soler, i un molt llarg etc., ens ho han estat robant tot!
  De tota manera, això se'ls acaba, tant per la conscienciació creixent, la cultura actual i la xarxa d'internet. Quina vergonya!!!

  ResponElimina
 2. El que és més greu i més trist és fins a quin punt s'ha fet patent que aquest espoli és amb total connivència i benefici de les elits polítiques i econòmiques del país. Bé s'han aprovat any rere any els pressupostos generals amb suports de PSCPSOE i/o CiU i/o ERC i/o ICVEUiA i/o PPc.
  Ho explica de manera claríssima Guillem López Casasnovas a un Singulars de fa poques setmanes http://www.tv3.cat/videos/4054270/Guillem-Lopez-Casasnovas-El-deficit-fiscal-reiterat-es-deficit-social

  És monstruós l'espoli als conductors catalans a mans privades que ha motivat la campanya del #novullpagar
  http://www.naciodigital.cat/noticia/42183/bicoca/dels/peatges

  I com l'existència d'aquest espoli a mans privades acaba essent una eina més per consolidar l'espoli fiscal en forma de dèficit d'infraestructura pública
  http://www.directe.cat/noticia/194867/lap-7-una-maquina-de-fer-diners

  CiU aconsegueix anar col·locant el producte de transició nacional i d'aconseguir el concert econòmic mentre segueix xuclant de la mamella. Paraules i no fets.
  http://endemoniat69.wordpress.com/2012/04/29/campanya-contra-novullpagar/#comment-2
  Els fets són que està disposada a jugar sobre la línia de la legalitat per defensar el dret de bicoca d'Abertis-laCaixa.

  Si no l'heu llegit, article de l'Hèctor López Bofill:
  http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/532538-peatges-i-desobediencia.html

  Per sortir de l'atzucac de l'espoli dels espanyols i de la partitocràcia d'aquí i d'allà hem de ser molt més exigents amb els representants polítics catalans. Aquest sí que són uns responsables de tot això a sobre de qui podem exercir pressió.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas