Els amics espanyols de la nostra llengua (#necessitemunestat)

Josep Trueta
En rellegir el gran patriota prematurament desaparegut Francesc Ferrer i Gironès (Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història, Edicions 62, 2000, p. 304-305) he topat amb una anècdota coneguda que vull compartir. Josep Manyé, republicà de bona família enviat/exiliat durant la Guerra Civil a Anglaterra, on actuà en representació del Departament d'Economia de la Generalitat, s'hi instal·là definitivament com a periodista en acabar el conflicte. Les seves qualitats i els seus contactes amb altres exiliats li obriren de bat a bat les portes de la BBC, on desenvoluparia tota la resta de la seva vida professional. Fou l'home fort del Spanish Service durant la Segona Guerra Mundial i en els temps més durs del franquisme, amb les seves emissions sota el pseudònim de Jorge Marín. A partir d'una al·locució puntual en català de Josep Trueta, Manyé instaurà l'abril de 1947 un espai radiofònic quinzenal en la nostra llengua de deu minuts de durada. La reacció dels amics republicans espanyols a l'exili ens la concreten les memòries del doctor Trueta:

"La reacció espanyola a Anglaterra fou inesperada per l'agressivitat. Àdhuc el meu liberal veí, Salvador de Madariaga [medievalista i ultra espanyolista], s'adreçà a les autoritats angleses dient que calia suspendre les emissions 'perquè encara farien augmentar la instransigència militar i franquista contra Catalunya'. No hi valia que els féssim veure que la BBC radiava en castellà sis hores i quinze minuts diaris, i sols deu minuts cada dues setmanes en català. Amb aquest motiu es produí una mena d'unitat 'nacional castellana': els secretaris de Negrín a Londres i els falangistes de torn a l'ambaixada espanyola, uns darrera els altres, desfilaren pel Foreign Office irats per l'insult que es feia al castellà." I no repetiré cites d'en Pla que tothom coneix, sobre allò que uneix els espanyols. Sense dubte, l'anticatalanisme, avui com ahir, és un dels primers valors.

Comentaris

  1. De ben segur que amb l'experiència adquirida el Sr. Josep Manyé no tornaria a muntar mai més un "Spanish Service" ni a la BBC ni enlloc.

    ResponElimina
  2. Visiteu Apuntem.cat per veure que res no ha canviat.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)