Filmar els cobradors: que fan alguna cosa malament? (#novullpagar)

La campanya contra l'espoli via peatges ha generat múltiples debats de tipus jurídic. És d'aquelles polèmiques divertides, amb suc. Personalment, desconeixent en bona mesura si existeix una jurisprudència suficient aplicable al cas, m'ha cridat l'atenció la unanimitat amb la qual tothom, partidaris i crítics de la iniciativa, han assumit que no es pot gravar els treballadors d'Abertis que exerceixen de cobradors als peatges. Naturalment, això no ha impedit que pengin de la xarxa centenars de vídeos d'impagaments. Però, sempre, mirant de no enfocar o pixelant la imatge dels agents al servei de l'empresa. En alguns casos, com en el de l'energumen en nòmina de la concessionària a la sortida d'Amposta, els treballadors han utilitzat insults i amenaces per evitar ser enregistrats. Potser estic molt equivocat, però no acabo d'entendre perquè s'assumeix generalment que no es pot gravar l'activitat d'algú que es troba en un lloc públic i exercint unes funcions per concessió administrativa, al qual, per reblar el clau, la Gestoria (en aplicació d'una llei de 1972) fins i tot pretén atorgar la condició d'autoritat pública per facultar-lo a aixecar una denúncia contra els usuaris que diuen prou i no paguen.

Es veu que ara no es pot gravar lliurement una activitat de caràcter públic realitzada al carrer? La setmana passada, fins i tot, Nació Digital va informar d'una denúncia presentada per un cobrador, que havia portat a declarar davant dels mossos un dels primers practicants del #novullpagar, acusant-lo d'haver-lo fet sortir sense el seu consentiment en un dels vídeos de la campanya penjats al youtube. Finalment, els mateixos policies van suspendre la declaració adduint que s'havia tractat d'un error i el procediment preliminar no va passar a majors. A veure, una cosa. Però, que estan fent alguna cosa malament els cobradors, que calgui amagar? Que cometen un delicte? Que els sap greu participar, de forma pública i coneguda, en l'activitat recaptatòria d'una empresa que, només durant el primer trimestre d'enguany, ha fet als peatges catalans 135 milions d'euros de benefici net a partir d'uns ingressos totals de 172 milions? Llum i taquígrafs, càmeres i acció.

Comentaris

 1. Tinc entès que és legal gravar una conversa en la que hi intervens tu. I que no cal avisar al teu interlocutor.

  No se si això és extrapolable a gravacions en vídeo.

  El que esta clar és que la legislació que te a veure amb filmació/gravació de persones ha de canviar radicalment. Son lleis fetes en els temps en que només la televisió i la ràdio tenien la tecnologia necessària per enregistrar persones o esdeveniments.

  Ara absolutament tothom porta a la butxaca un aparell de gravació/filmació/fotografia de gran qualitat.

  Deu me'n guard de lloar un paio com en Xavier Rius, però l'incident que va tenir amb una sovietpiquet de TV3 el dia de la vaga va ser molt revelador.

  Poder gravar va molt bé en casos com aquest (que suposo que hauran inspirat el post d'avui):

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_VKSc53QGrA

  ResponElimina
 2. La llei diu molt clarament (arreu del món occidental) que no es pot fotografiar ni gravar vídeo, ni el so de ningú que aparegui com motiu del tema en qüestió. En qualsevol cas, cal l'autorització de la persona gravada, i recomano que aquesta autorització sigui per escrit sinó et pots quedar sense ni cinc a la butxaca pagant indemnitzacions. Si surten persones, encara que només sigui una i que no sigui el motiu del tema, llavores sí que pots fer la gravació. Quan també pots fer la gravació, és quan ets graves a tu mateix i l'altra persona gravada n'és conseqüència ineludible. El so gravat com justificació del que tu dius, és correcte. El que pugui dir l'altre persona n'és la conseqüència del que t'hagis gravat a tu mateix.
  Per tant, recomano molt que ningú se li acudeixi fer aquestes fotos que dieu a menys que vulgueu col·laborar a l'enriquiment dels dits cobradors dels peatges. Tampoc crec que cobrin gaire, pobres...

  ResponElimina
 3. quin dret tens a fer sortir la cara d'algú a youtube,twiter o facebook,sense que ell ho vulgui?No saveu el que han d'aguantar aquests treballadors.Perquè hi ha alguns cobradors maleducats,no pots jutjar-los a tots igual

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)