Papers de repressió reconvertits en memòria del nostre estat

José Patiño
Falten menys de nou-cents dies per a la celebració de l'efemèride. Seran tres-cents anys de l'Onze de Setembre de 1714, la jornada en la qual va acabar funestament la lluita sostinguda i tenaç de la immensa majoria dels catalans d'aleshores en defensa del seu propi estat constitucional. L'últim que sabíem és que, al compàs de la crisi, pel setembre de 2011, un acord de govern de la Gestoria havia fusionat en una de sola les tres comissions prèviament existents de caràcter commemoratiu. La seva funció serà, teòricament, la de "recuperar i divulgar la memòria de la Guerra de Successió i de les seves conseqüències per a l’organització política i institucional de Catalunya; recuperar i divulgar la tradició de la cultura i el pensament polític; projectar internacionalment les aportacions de l’experiència catalana de persistència històrica d’una nació; fer un balanç del procés de construcció nacional impulsat per la societat i, finalment, establir, impulsar i coordinar iniciatives de commemoracions d’especial rellevància, relacionades amb la història de Catalunya". Desconec les seves actuacions des d'aleshores.

Segons sembla, al marge d'aquesta comissió però amb l'empara de la Gestoria alguns historiadors preparen diverses publicacions importants per a l'any 2014. Com és prou conegut José Patiño i Francesc Ametller foren els principals ideòlegs del Decret de Nova Planta des dels seus càrrecs al Consell de Castella. Ametller (Barcelona, 1653-Madrid, 1726), jutge de l'Audiència reial abans de l'inici de la guerra, fou membre de la Junta Superior de Justicia y Gobierno creada per les forces d'ocupació el setembre de 1714 i autor d'alguns dels estudis que fixaren com calia governar el nostre país des de les noves bases de l'absolutisme borbònic imposat per dret de conquesta. Aquestes directrius polítiques emanaren d'un estudi profund i exhaustiu de les institucions catalanes, de l'Estat constitucional que es proposaven liquidar. Ara, justament, veurà la llum una recopilació de tots aquests materials. Així que, ironies del destí, els papers elaborats amb la voluntat d'esborrar per sempre la nostra organització política històrica serviran ara, de la mà dels seus botxins, per al seu millor coneixement públic per part dels catalans del segle XXI.

Comentaris

  1. Per això és bo llegir i rellegir aquestes notes que publiques, amb cansament o sense, però tan esforçadament cada dia.
    Un intent d'aportació dels autors d'aquests treballs seria que aquestes publicacions que dius que sortiran el 2014, siguin acompanyades de documentals intel·ligibles de TV3, còmics entenedors, i un llarg sistema de publicacions a l'abast del gran públic. Sinó, poca cosa farem, al marge de la divulgació de la documentació que cal pels entesos. Publicar en anglès, castellà, etc! Cal divulgar... no deixar-ho al pap dels entesos.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)