Ves al contingut principal

Papers de repressió reconvertits en memòria del nostre estat

José Patiño
Falten menys de nou-cents dies per a la celebració de l'efemèride. Seran tres-cents anys de l'Onze de Setembre de 1714, la jornada en la qual va acabar funestament la lluita sostinguda i tenaç de la immensa majoria dels catalans d'aleshores en defensa del seu propi estat constitucional. L'últim que sabíem és que, al compàs de la crisi, pel setembre de 2011, un acord de govern de la Gestoria havia fusionat en una de sola les tres comissions prèviament existents de caràcter commemoratiu. La seva funció serà, teòricament, la de "recuperar i divulgar la memòria de la Guerra de Successió i de les seves conseqüències per a l’organització política i institucional de Catalunya; recuperar i divulgar la tradició de la cultura i el pensament polític; projectar internacionalment les aportacions de l’experiència catalana de persistència històrica d’una nació; fer un balanç del procés de construcció nacional impulsat per la societat i, finalment, establir, impulsar i coordinar iniciatives de commemoracions d’especial rellevància, relacionades amb la història de Catalunya". Desconec les seves actuacions des d'aleshores.

Segons sembla, al marge d'aquesta comissió però amb l'empara de la Gestoria alguns historiadors preparen diverses publicacions importants per a l'any 2014. Com és prou conegut José Patiño i Francesc Ametller foren els principals ideòlegs del Decret de Nova Planta des dels seus càrrecs al Consell de Castella. Ametller (Barcelona, 1653-Madrid, 1726), jutge de l'Audiència reial abans de l'inici de la guerra, fou membre de la Junta Superior de Justicia y Gobierno creada per les forces d'ocupació el setembre de 1714 i autor d'alguns dels estudis que fixaren com calia governar el nostre país des de les noves bases de l'absolutisme borbònic imposat per dret de conquesta. Aquestes directrius polítiques emanaren d'un estudi profund i exhaustiu de les institucions catalanes, de l'Estat constitucional que es proposaven liquidar. Ara, justament, veurà la llum una recopilació de tots aquests materials. Així que, ironies del destí, els papers elaborats amb la voluntat d'esborrar per sempre la nostra organització política històrica serviran ara, de la mà dels seus botxins, per al seu millor coneixement públic per part dels catalans del segle XXI.

Comentaris

  1. Per això és bo llegir i rellegir aquestes notes que publiques, amb cansament o sense, però tan esforçadament cada dia.
    Un intent d'aportació dels autors d'aquests treballs seria que aquestes publicacions que dius que sortiran el 2014, siguin acompanyades de documentals intel·ligibles de TV3, còmics entenedors, i un llarg sistema de publicacions a l'abast del gran públic. Sinó, poca cosa farem, al marge de la divulgació de la documentació que cal pels entesos. Publicar en anglès, castellà, etc! Cal divulgar... no deixar-ho al pap dels entesos.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…