El mateix (no) Corpus de sempre (#corpusdesang)

Ajuntament de Barcelona


Us recordaré una crònica ben coneguda. El 22 de maig de 2011 es van celebrar les darreres eleccions municipals. Per primera vegada des del 1979 el PSc perdia a la ciutat de Barcelona en el context d'una dinàmica electoral catastròfica que els ha deixat on són avui. Convergència conqueria per primer cop la victòria a la capital catalana, allò que havien somiat històrics pesos pesants del partit com ara Miquel Roca o Josep Maria Cullell. El primer dia de juliol, Xavier Trias era investit alcalde de la ciutat. Tot i la força del Partit Popular al nou consistori i la reculada de l'independentisme formal, la notícia constituïa una gran notícia per al nacionalisme català. Entre la victòria i la presa de possessió es va celebrar la festa de Corpus 2011, naturalment, dissenyada per l'alcalde i el seu equip municipal cessant. Res a dir. Aquest any, però, el primer d'en Trias, un sobiranista ferm públic i notori, vull dir-ho de manera constructiva, m'ha sorprès extraordinàriament que els actes de celebració de la festa continuïn exactament igual que en els darrers mandats socialistes.

A veure, que el PSc se'n rigui de la memòria històrica dels bons patricis catalans em sembla fins i tot normal. Una bona part dels seus líders, amb el defenestrat Jordi Hereu al capdavant, només trempen amb l'estanquera i les glòries de la Hispanitat. Em sap molt més greu, en canvi, que el primer consistori nacionalista barceloní ignori absolutament la importància històrica i la necessitat ineludible (més encara en els temps que corren, d'espoli i necessitat de revolta) de commemorar el Corpus de Sang de 1640, fita clau en la nostra memòria històrica. Potser sóc injust, però, les falques radiofòniques i els materials promocionals que he vist, on es recullen les activitats tradicionals (principalment, l'ou com balla a diversos patis monumentals) i la gran processó, ens presenten la diada com una mena de gran festa litúrgica-folclòrico-religiosa, políticament insípida i inodora, una celebració de la primavera que guarneix la ciutat de flors i violes. En definitiva, un Corpus sense sang. Molt malament, alcalde Trias. Li queden, si més no, tres anys per rectificar aquest error. Faci-ho, si us plau.

Comentaris

 1. Sí, és un oblit lamentable. És veritat que no hi he trobat cap acte de conferència, ni cap memòria que faci referència al Corpus de Sang. És estrany perquè no tinc en trias per una persona gens temorenca de dir les coses com són. Descuit? No, tampoc. Impossible. És més probable un mal assessorament de no voler-hi "recordar coses molestes".

  De la mateixa manera que hi ha el Fossar de les Moreres, no podria endegar-se algun indret simbòlic en memòria d'aquells fets? Seria qüestió de que a Ca l'Òmnium o a L'IEC o altri com CEC, etc. s'hi posessin a treballar. Ara mateix, se m'acut que es podria fer un bon baix-relleu amb el model del quadre d'Estruch, etc. De tota manera, ara que ho escric em sona haver-ho vist en algun indret. Si existeix, no s'hi fa cap acte?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ramon, hi ha l'estàtua de Pau Claris, si no m'erro, al principi del Passeig Lluís Companys de Barcelona, a la qual les institucions no fan ni cas!

   Elimina
 2. Granollaaaaacs....t’equivoques quan dius primer consistori nacionalista. En el fons encara confies amb ells....
  Jo faria un Corpus de Sang contra aquests enemics, perquè són els mateixos que voten amb el PP i no volen comissions d’investigació.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)