Ves al contingut principal

Entre el separatisme i l'intervencionisme, sobiranisme!

Les fites de 1640 i 1705 constitueixen moments absolutament determinants en l'actitud política dels catalans. El darrer llibre del catedràtic Antoni Simon (Del 1640 al 1705. L'autogovern de Catalunya i la classe dirigent catalana en en el joc de la política internacional europea, València: Universitat de València-Institut d'Estudis Catalans, 2011, 364 p.) analitza en paral·lel aquells dos moments forts. Marxar o dirigir la Monarquia hispànica? Separatisme o intervencionisme? Deixant de banda aquesta visió contraposada, durant les darreres dècades acceptada per tothom, que van construir Ferran Soldevila i Pierre Vilar, l'historiador gironí bascula cap a una anàlisi que té molt més en compte els elements confluents. El sentit polític que defineix, per part catalana, els grans xocs originals de la Guerra dels Segadors i la Guerra de Successió, és considerat com essencialment el mateix: la voluntat, portada fins a les darreres conseqüències, de preservar la integritat i la continuïtat d'un "règim d'autogovern propi en el marc d'un model d'estat de tipus constitucionalista"; és a dir, l'arquitectura política que els catalans havien construït durant segles i que no tenien cap ganes d'oferir com a víctima en l'altar de l'absolutisme.

El 1640, Pau Claris i els seus actuarien no tant amb afany estrictament separatista, sinó amb la voluntat ferma de frenar les escomeses centralitzadores del projecte reformista del Comte-Duc d'Olivares. El 1705, el sentit de l'aposta austriacista de la majoria del país seria sobretot el de recuperar tot el terreny perdut per les institucions nacionals d'ençà del 1652: en aquest sentit, per dir-ho en terminologia de present, la tria catalana per l'arxiduc no tindria un horitzó "espanyol", sinó "sobiranista català", és a dir, amb la voluntat preeminent d'afermar les llibertats del sistema pactista, retallades des del retorn de Catalunya al domini de Felip IV de Castella i "maltractades contínuament per la pràctica política del govern central de la monarquia. A partir d'aquí, i no pas d'un programa espanyol, s'hi podia bastir un marc polític i institucional propi que, una vegada recuperat l'autogovern perdut el 1652, fos capaç de donar sortida a les energies i al dinamisme d'una economia en expansió, com ho era l'economia catalana del final del segle XVII i començament del XVIII". Una reinterpretació, la del professor Antoni Simon que, sense dubte, serà polèmica. Que se'n parli.

Comentaris

  1. És una bona sort la de disposar d'historiadors que ens permeten recuperar almenys la memòria d'allò que vàrem ser. La contrapartida, la llàstima, és que "tot això" sempre queda entre erudits i mai arriba a ser prou assequible al poble ras i humà. D'aquí la facilitat, crec, amb la que els va ser tan fàcil de fer-nos ignorar la nostra història o de modificar-la al seu gust.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…