L'enfonsament d'Espanya com a referent (a voltes amb el CEO) (#sommajoria)

Un admirat blocaire atribueix l'acceleració del decantament independentista del país en els darrers temps a l'estratègia del Gran Timoner: modestament, observo diversos problemes argumentals per abonar aquesta teoria. El primer, que l'increment de 8,2 punts del suport al sí en un hipotètic referèndum coincideix exactament en el temps (juny 2011-juny 2012) amb una caiguda del 32,1 al 25,7% en la intenció directa de vot a CiU (i la meva fe en la cuina que la corregeix és limitada). Però és que, a més, deduir que allò que fa qui ocupa la Gestoria influeix decisivament en l'evolució de la intenció de vot a favor de la independència seria tant com atribuir al Tripartit de José Montilla l'augment, idèntic en termes percentuals al d'ara, que es va produir entre el febrer del 2009 i el juliol de 2010 (del 16,1 al 24,3). Oi que no? El paper de la Gestoria és tan irrellevant (més enllà de fer de catifa de l'establishment, de collar la població amb nous impostos i de precaritzar els treballadors públics) que el decantament del país cap a una majoria social independentista sempre ha caminat al marge de qui era al govern. Les raons són molt diverses (aquí trobareu una ponderada anàlisi multicausal). Però a mi em sembla que, ens agradi o no, té un component essencialment reactiu a les agressions de les quals el país i la seva gent és objecte, com sempre al llarg de la història del catalanisme contemporani. Ens movem a base de cops, dels seus cops.

La crueltat de la fi del procés estatutari és, sense dubte, la causa principal del creixement extraordinari dels darrers dos anys. Però, el canvi de ritme de l'últim trimestre sembla tenir una causa determinant: l'enfonsament d'Espanya com a referent. En aquests darrers mesos, les hipotpètiques esperances dipositades en l'alternança al desastre Zapatero s'han esfumat a una velocitat de vertígen. Vist el que hi ha, què fan els uns i els altres a la capital de la metròpoli, a una àmplia majoria del nostre país li comença a fer vergonya ser espanyol. Ser la riota internacional. I comença a pensar que com a català, sense llast, podria fer les coses molt més bé. Aquesta ensulsiada de la percepció d'Espanya explicaria una de les fites de la darrera enquesta del CEO: el fet que, per primera vegada en la història, existeixi una majoria de catalans que s'autodefineixen com a només catalans o més catalans que espanyols. La pregunta és (i només la continuació dels baròmetres ens ho respondrà) si aquesta nova autopercepció majoritària és només conjuntural o definitiva. La llarga durada de la crisi, però, juga en aquest punt, sense dubte, més enllà dels èxits de "la Roja", a favor de la desconnexió sentimental.

Comentaris

 1. Porto uns dies amb el somriure tonto. Quina gran noticia aquesta ultima onada del CEO. I quina noticia veure dia si dia també personalitats, politics, economistes, famosets sortir de l'armari.

  I veure moviments sísmics en el mapa de partits polítics. I veure com les antigues elits col·laboracionistes estan desorientades i moribundes. Aixo ja te tota la pinta de tsunami imparable.

  Vull felicitar a tots aquells que mai s'han rendit. Als que diuen que van obrir desafiants la botiga aquell 12 de Setembre tot i que no tenien res per vendre. A tots aquells que no van creuar la frontera aquell 1 d'abril i que es van quedar a Catalunya, mantenint la flama de la nostra llibertat en uns temps negres i difícils.

  I a tots aquells bons patricis, tants i tants milers, que han donat la vida per la nostra causa. A tots ells els admiro molt, i m'hagués agradat molt que visquessin uns temps com els d'ara, on tenim la llibertat a tocar. Jo cada dia que em llevo els assaboreixo bé, crec que estem vivint moments històrics.

  Visca Catalunya.

  ResponElimina
 2. Puc fer una proposta? Que tal si fem un armariòmetre on anem posant tots els personatges que van sortint-ne? En les dues últimes setmanes han estat (que jo recordi): en Majó, la Nebrera, l'Arcadi Oliveres, el Guardiola, i en Requejo. Potser me'n deixo algun. Però tard o d'hora fins i tot els Estopa es faran indepes.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Em sembla una fantàstica idea! Crec que la compraré tan aviat com pugui...

   Elimina
 3. Dubto que l'augment de l'independentisme demoscòpic -que no militant- vingui dels desenganyats amb Rajoy, tal i com afirma en Granollacs. Seré ingenu, però se'm fa impossible de concebre que algú que es refiés de l'adveniment al poder del PP ara caigui del cavall i es transformi en independentista. Més aviat penso que és una combinació entre la sentència de TC contra l'estatut -i les sentències posteriors del TS referides a la llengua-, els efectes socials de la crisi i el retorn d'Espanya al nivell misèrrim d'on, en realitat, no ha sortit mai.

  ResponElimina
 4. patrici, les dades són inqüestionables. No he expressat opinió, he explicat les dades, que no ofereixen marge a cap altra interpretació. L'increment de favorables al sí entre l'electorat convergent és el que ha fet disparar els altres dos indicadors.

  Si això ho combinem amb que, malgrat que efectivament en opció de vot CiU pateix un petit desgast (mínim), CiU és el partit amb una major fidelització del seu vot (superior al 75%!!), no hi ha espai a cap altra interpretació.

  Finalment, i com a dada per tancar el debat, perquè realment no pot existir atesa la contundència de les dades, els creuaments sempre s'efectuen sobre el record de vot, no sobre la intenció de vot.

  El que òbviament està obert a interpretacions és què ha motivat que aquest 10% de votants convergents hagin passat a les files dels sí a la independència i a l'estat propi. Aquí cadascú pot tenir les seves idees, i probablement cada votant les seves raons. Però tenint en compte això que us deia de la fidelització de vot, és a dir, de que continua la confiança en el projecte convergent, em sembla que no cal donar-hi gaires voltes.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas