Ves al contingut principal

Les tres fites històriques de la darrera enquesta del CEO (#sommajoria)
Diria que he sentit emoció, calfreds, en conèixer primer i repassar després les dades de la segona onada del Baròmetre d'Opinió Política (BOP) (juny 2012) del Centre d'Estudis d'Opinió de la Gestoria. El creixement estratosfèric de l'independentisme al nostre país durant els dos darrers anys resta reflectit en tota la seva dimensió. Si alguna cosa assenyalen les dades del CEO durant aquests vint-i-quatre mesos és l'abans i el després que va significar la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut(et), la gran manifestació de juliol de 2010 i el procés de Consultes sobre la Independència que l'havia precedit. Disculpeu l'allau de dades que us exposaré a continuació, però crec que serà profitós per extreure conclusions i avaluar les respostes que ens ofereix l'enquesta adequadament. Som-hi, doncs. De la primera onada, l'anterior, la de febrer de 2012, restaven pendents dos reptes en l'evolució a l'alça de l'independentisme: apropar-se a la meitat de respostes favorables en la intenció directa de vot en un hipotètic referèndum d'autodeterminació i col·locar-se per primera vegada en la història com a opció preferida en una pregunta oberta amb quatre possibles alternatives per al futur polític del país (la que no es fa mai en un referèndum real).

[Primera fita]. Doncs bé, els resultats d'aquesta segona onada del BOP han pulveritzat no un, sinó els dos objectius, portant el sí a un 51,1% (64% si descomptem els qui afirmen que no anirien a votar i sumem tots els indecisos al no) i el nombre dels qui es declaren independentistes (tot i tenir altres tres opcions de tria) fins el 34%. Com sempre, per entendre l'autèntica dimensió d'aquests percentatges cal analitzar-los en perspectiva. En el primer cas, no en tenim gaire, perquè la pregunta només s'ha formulat en les quatre darreres enquestes: en tot cas el sí ha crescut en un any de 8,2 punts i el no ha caigut de 7,2. El diferencial sí/no ha passat en dotze mesos de 14,6 a 30 punts. Contràriament al que afirmaven molts, aquest augment del diferencial s'ha produït alhora que es reduïa el nombre d'indecisos i abstencionistes (de 28,5 a 25,8), amb el que podem deduir que gairebé tots ells (contràriament al que deduien alguns analistes) han passat a engruixir les files del sí.

[Segona fita]. Vista en perspectiva històrica, la pregunta relativa a la preferència oberta d'status polític, amb quatre possibles respostes, ofereix també uns resultats espectaculars pel que fa al decantament independentista de país. Si la suma Catalunya regió/autonomia versus Catalunya Estat federal/independent oferia un diferencial de 3,8 punts en febrer de 2010, ara aquest percentatge ha passat al 31,6%. La opció d'un Estat independent havia estat sempre la tercera més desitjada, escalant en el baròmetre anterior a la segona posició: el novembre de 2005 se situava en un 12,9% i el febrer de 2010 encara en un 19,4%: a juny de 2012, en canvi, es converteix per primera vegada en la opció preferent dels catalans, amb un 34%. Mentre l'opció federalista recula (35% el maig de 2009, 28,7% el juny de 2012), en el cas de l'autonomia cal parlar d'autèntic ensorrament: passa d'un 40% el novembre de 2006 a un 25,4% ara).

[Tercera fita]. Una darrera constatació fa referència a la pregunta d'autoidentificació nacional que serveix habitualment per aigualir la visió optimista de les enquestes sobre la independència. En altres apunts he deixat constància de perquè no crec que sigui adient barrejar els resultats d'aquesta pregunta amb els d'un hipotètic referèndum sobre la independència. En tot cas, cal ara constatar-hi un canvi transcendent. Aquesta onada de juny de 2012 sembla marcar també aquí un abans i un després. Si fins ara les respostes havien mantingut històricament una estabilitat notable (i aquí s'agafaven alguns analistes prudents), comença a produir-se un decantament identitari apreciable. La suma de les respostes dels que es consideren igual de catalans que espanyols, més espanyols o només espanyols havia estat sempre majoritària a les enquestes (del 52,9% el novembre de 2009 o el 51,8% el juny de 2011). Doncs bé, ara la suma dels que se senten més catalans o només catalans assoleix per primera vegada la majoria (52,9%), passant el diferencial d'un 5,4% el juny de 2011 a favor del primer bloc a un 8,1% a favor del segon, només dotze mesos després.

En definitiva, que vistes aquestes dades, començarà a costar trobar excuses per seguir amb el fre de mà posat.

Comentaris

 1. Espero que tinguis una mica de raó en el teu últim paràgraf. Si alguna cosa no els hi costa és precisament trobar excuses. I si una enquesta no agrada n'hi ha prou estripant-la davant càmera.

  En qualsevol cas la tendència és clara i tot indica que es mantindrà, es miri com es miri és una bona notícia.

  ResponElimina
 2. Com vaig escriure la darrera vegada l'important és la tendència. En quant a l'estadística ja saps que cadascú ho llegeix com vol i CiU ho farà d'acord amb els seus interessos que no tinc clar on són.

  ResponElimina
 3. El 51,1% del total equival al 72% dels votants: o sigui quasi el doble que el percentatge del PP (actual 38%) i més del doble que el PSOE, i similar al dels dos junts. Cap altra partit o projecte a Europa té aquestos percentatges, no veig com podrien aturar-ho sense enfrontar-se amb tot Europa. ¡El futur es nostre! I la nostra llibertat no es contra la d'ells.

  ResponElimina
 4. S'haurà d'arribar al 99% del SI perquè el Parlament no tingui dubtes i declari la independència?.

  ResponElimina
 5. Buf...! Quin estudi, estimat i polifacètic Granollacs!
  És interessant veure que Vilaweb augmenta l'indep. fins el 65%. El que, al meu entendre, això vol dir que si es fa una lectura extremada, si es vol, aquest estudi pot donar més de si. No cal apujar més les banderes tampoc perquè ja es veuen per si soles, i ens donen fita de la meta que perseguim.
  Llavores, això ha de voler dir que dins de la coalició CiU hi ha d'haver una discussió enorme, i no és mai bo que un Govern tingui el seu partit dividit.
  Llavores, el Timoner, en baixar els seus vots, no voldrà avançar eleccions, a pesar de saber que milloraria pes global.
  Llavores, aquesta nova situació reconeguda del CEO, ens dóna alguna millora polític-tècnica immediata? Jo diria que no.
  Llavores, ara ja sabem que els indecisos s'han definit clarament. La conscienciació dels fills i nets d'aquells immigrants ha pres realitat de país.
  LLAVORES, el nostre Timoner tindrà noves eines al seu abast per modificar la seva ruta. HO FARÀ?

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…