Al rescat de Casanova (#1714)

Després que la historiografia romàntica catalana el mitifiqués al tombant del 1900, en el clàssic moviment pendular que afecta tantes i tantes coses, des de fa dècades no hi ha història o novel·la històrica que no el deixi per terra. Em refereixo al Conseller en Cap de Barcelona davant l'estàtua del qual els catalans fem l'ofrena floral cada Onze de Setembre. De covard a incompetent, no hi ha qui no el blasmi. Pel que he llegit en les primeres entrevistes a l'autor, el cas de Victus, la nova novel·la de l'Albert Sánchez Piñol, no serà una excepció. No sé si mereix una rehabilitació formal (l'editor Quim Torra em va escriure a twitter que ell defensava "ardidament" la seva figura), però potser sí alguna matisació al seu actual descrèdit generalitzat. Potser una part d'aquesta nova visió de Rafael Casanova i Comes ha de venir necessàriament d'un coneixement més acurat de la seva figura. D'entrada, el seu prestigi, reconegut entre, si més no, una part dels vençuts a la Guerra de Successió farà que diversos representants de la nissaga Casanova actuïn com a representants jurídics i administradors de propietats a Catalunya d'importants exiliats a la Cort imperial de Viena al llarg de tot el segle XVIII.

Però, no només això cal conèixer amb més profunditat. Dir, com fa Sánchez Piñol, que Casanova no va patir cap represàlia no és del tot ajustat als fets. El Conseller en Cap va ser degradat de la seva condició nobiliària i va veure confiscades les rendes del seu patrimoni de Sant Boi de Llobregat des del mateix moment del tancament del setge (juliol de 1713) i (si no m'erro) durant una quinzena d'anys més. Naturalment, si és que volem fer la comparança, no fou objecte d'una persecució tan cruel com la dels caps militars de la resistència (des de l'execució del general Moragues a la pràctica mort en presó de Villarroel). L'explicació, potser, rau en el bon coneixement que Felip V i els seus ministres tenien del sistema institucional, de l'estat català, que varen suprimir sense vacil·lacions. Rafael Casanova havia estat només el cap de la ciutat assetjada extret per insaculació: fermament controlat el nou Ajuntament borbònic els homes com ell ja no oferien cap perill. En canvi, els militars de carrera havien trencat una fidelitat més directa al monarca en el servei d'armes i constituïen una amenaça en un país que, tot i ocupat, podia tornar a revoltar-se en qualsevol moment. És potser aquesta capacitat d'amenaça d'uns i altres la que explica càstigs tan diferents. Potser no cal fer-li-ho pagar tan asprament a misser Casanova.

Comentaris

 1. Els nostres romanticismes són molt coneguts i ens allunyen de la realitat pura i dura. Dura com aquesta, que ja havia sentit per alguna banda.
  Si no arriben a deformar-se les coses, que no fa gaire, vaig escoltar aquella cançó que va popularitzar tant en Joan Manuel Serrat, el "Ball de la civada", en el que sembla que hauria estat la versió original. Em vaig quedar de pedra quan vaig entendre que era un cant de guerra! Podria ser contemporània al Cant dels Segadors. Llavores, llegint la lletra, te n'adones que canviant-li el ritme i res més, et surt una cançoneta alegre i desenfadada. No culpo en Serrat ni molt menys, ni de qui la va rescatar. Però, els cops de timbal marcant el ritme i la veu del tenor cantant sense cap alegria l'esforç que diu la lletra, és una mostra de les deformacions que es produeixen amb el temps.

  ResponElimina
 2. Crec que la història te un comportament cíclic i que els esdeveniments tendeixen a repetir-se a diferents nivells i es que , en el fons, som els mateixos que segles enrere anàvem amb escut, llança i espasa. Vull dir que el nostre transfons psicològic no ha canviat gaire. Hem aconseguit, entre d'altres coses transformar la espasa en fusell automàtic. Però nomes per aconseguir una major eficiència a l'hora de matar. Som els mateixos perquè el que no hem aconseguit es eradicar els ressorts psicològics que ens fan la vida tan complicada.
  I tot això que dic ve perquè no puc deixar de comparar el 1714 amb el dia d'avui. No patim un cercle de foc. No s'escolten els canons a les nostres portes. Però la situació es la mateixa en un nivell diferent: Seguim estan rodejats i la batalla continua sense trets. Espero que en Mas no sigui el nou Rafel Casanova. I espero que nosaltres tinguem la força suficient per trencar el cercle viciós de la historia.

  ResponElimina
 3. Que fos o no fos castigat no disminueix el valor dels seus actes.

  Glòria eterna als resistents de 1714.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)