Ves al contingut principal

Massa temps topant amb el mateix mur (#pactefiscal)

Felip IV de Castella
Llegir història des de la implicació amb el present ofereix, diguem-ne, contínues connexions neuronals. M'agrada consignar-vos-les aquí. Acabada la Guerra dels Segadors, els excessos dels soldats sobre el terreny retornaren ben aviat (si és que l'havien abandonat en algun moment) als nivells més sagnants de les dècades anteriors. L'estiu de 1654, Felicià Saiol fou enviat a la cort madrilenya en representació del Consell de Cent, el govern municipal barceloní, a fi i efecte d'aconseguir, entre altres coses, algunes compensacions al respecte. La crònica de l'assaonador barceloní Miquel Parets difícilment podria resultar més actual (la negreta és meva):

"Y dilluns, als 6 de juliol, se tingué Consell de Sent. Y lo dit Sayol va anar a Consell, y féu relatió, en públich, de sa embaxada y de tot lo que passà en ella. Y axí se veu clarament que no pugué alcansar ninguna cosa del fi prinsipal per lo que y anave, que era lo negoti dels allotjaments y de las vacsacions que los soldats feyen per tota la províntia, y de les contributions que los cabos y officials majós se feyen contribuir per totes les viles y llochs de Catalunya, ab molts grans danys de tots los provintials, y a perill de moltes desdiches que s'i podien sucseyr per dites coses; y, per lo tant, ne donaren rahó a sa magestat, que, aprés, no puguesen ignorar que no aguesen avisat. Y axí, dit enbaxador no pugué alcansar ninguna cosa de dita pretentió, sino que, per ara, se avia de passar de aquexa manera, per no poder acudir a enviar dinés a las pagas dels soldats, y que prest, los prometia de traure'ls de dites vecsacions, però que, per ara, que·s prengués patièntia. Y axí, no se acabà cosa de sa pretentió, restan totom molt desconsolat de dita enbaxada, veient que no se n'avia acabat cosa, sinó bones esperanses per lo tems esdevedidor. Déu vulla que així sia."

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.