Entre l'autisme i la ràbia (#PSc)

Delta de l'Ebre

A twitter em fan veure que hi ha sociòlegs espanyols que, des de les pàgines del diari de referència de l'esquerra espanyola, encara que sigui recorrent als tòpics arnats de quan Solé Tura encara era comunista, ja contemplen com un fet la independència de Catalunya. El Partit dels Socialistes de Catalunya hi apareix com un dels principals culpables de l'hegemonia de CiU, en haver-se negat a construir un actiu front espanyolista d'esquerra. Pel que escriuen i pel que diuen, fa gairebé pena veure l'esquerra espanyola, allà i aquí, tan profundament desorientada. Pere Navarro és com una ànima en pena que mira sempre de biaix a la càmera i a la realitat. Gent que ha estat formada políticament en la consciència d'una hegemonia moral, la que dóna respondre als interessos de la majoria, braceja ara desesperadament per evitar la caiguda, l'ensulsiada encara més avall. Un projecte en descomposició. Són incapaços de reaccionar davant un canvi de dimensions històriques. Deu ser la primera vegada que l'esquerra de qualsevol lloc del món es posa de cul a una transformació de les dimensions de la que s'està preparant a Catalunya.

S'entesten a negar la realitat. I els fets els castiguen més i més. És un autisme que no fa sinó agreujar-se a mesura que guanyem. Mai (o gairebé) una esquerra de qualsevol lloc del món havia estat tan profundament conservadora. Mai havia donat l'esquena d'una manera tan bèstia a les necessitats materials i morals de la seva pròpia gent. Ara, carregant contra la manifestació del proper Onze de Setembre. Per a la gent forjada en una determinada cultura de lluita ha de ser tan dur veure com es llança, com guanya el cor de l'opinió pública, com tothom en parla. Constatar que s'ha decidit apartar-se potser de la major manifestació de la història del país. Com si ells ja no comptessin per res en el futur de Catalunya. Ha de fer tanta i tanta ràbia. Autisme i ràbia són els dos components essencials de les restes del naufragi de l'actual PSC. Per això, probablement, perquè molts dels seus votants i militants voldran experimentar altres sensacions més constructives, acabaran desfilant amb nosaltres la propera Diada. Amb la majoria, amb tot un poble en marxa. I ho faran per més que alguns, tan antiquats, encara parlin d'una burgesia catalana que en realitat no fa sinó de tap d'un procés nascut i crescut (tot i que a l'esquerra espanyola a Catalunya li dolgui) des de baix i per a tothom.

Comentaris

 1. Articles com aquest son la raó per la qual El País em fa infinitament més fàstic que l'ABC, el Mundo i La Razón junts.

  ResponElimina
 2. Jo es que crec que els socialistes han perdut fins i tot la idiologia. Ja no son ni socialistes. Digueu-me si no què fa la estrella dels socialistes espanyols, Felipe Gonzalez, vivint la vida com un autèntic multi milionari. En Montilla i esposa i la quantitat ingent de diners que guanyen entre els dos. I tants altres "socialistes" que tenen mes cales que molts capitalistes.

  ResponElimina
 3. Vivim uns temps en que cal calçar-se les ulleres de mirar per damunt del campanar, perquè sembla que totes les certeses s'esmicolen. Entenc els socialistes però em fa molt feliç que perdin aquells que no saben escoltar, que viuen tant arrapapats a l'inèrcia i a l'estatus que acaven perdent la ideologia i el sentit de la seva existència.
  Comparteixo un video que parla d'envelliment, però des de una altre òptica, no comença amb dades demogràfiques... Si teniu més de 50 us agradarà, sinó, també.
  *http://www.ted.com/talks/lang/es/jane_fonda_life_s_third_act.html?source=facebook#.T0llnmdakaM.facebook

  ResponElimina
 4. aquests ideòlegs de l'esquerra espanyola no van desorientats: repeteixen l'esquema dels comunistes iugoslaus. Existeix una esquerra profundament espanyolista de tall jacobí que no està desorientada, senyors: vol que Catalunya segueixi en la situació actual. Al Principat té alguns nuclis que la segueixen, en franc replegament això sí.
  El PSC es debat entre la seva obediència espanyola i el que la majoria reclama. En aquest estirra-i-arronsa apareixeran veus que pugnaran per l'espanyolisme d'esquerra al Principat. Només que els manca el Milosevic espanyo.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)