Retirada general de títols (#borbonsalstaurons)

Alfons II, comte de Barcelona
Darrerament hi ha hagut diverses iniciatives de partits i entitats reclamant la retirada dels títols catalans als Borbons. L'hem sentit presentada al Parlament de Catalunya i al Consell General del Llenguadoc-Rosselló per la gent de l'Assemblea Nacional Catalana a la Catalunya Nord. Nuturalment, es tracta de fer una denúncia simbòlica que vol remarcar la nostra desvinculació (la dels nostres títols històrics) d'un dels símbols espanyols de referència. Res a dir. Aprofito l'avinentesa, però, per denunciar l'ús pervers, menystenidor, del títol de comtes de Barcelona fet durant els darrers tres-cents anys per part de la dinastia borbònica. Fins al punt que potser el més raonable, més que desposseir-los, fora negar que allò que han fet hagi estat mai legítim des de l'adveniment de Felip V al tron castellà. M'explico, des de la seva creació a l'alta edat mitjana fins a l'acabament de la Guerra de Successió, al Principat de Catalunya no hi havia altre títol de sobirania que habilités els monarques a exercir el poder (previ jurament de les nostres Constitucions) que el títol de comte de Barcelona.

En altres paraules, els reis d'Aragó senyorejaven el Principat de Catalunya, presidien les Corts i impartien justícia només en la seva condició de comtes de Barcelona. Entès en aquests termes, el títol va desaparèixer a la pràctica el 1714. L'aplicació al nostre país del dret de conquesta per part de Felip V de Castella, d'acord amb l'expressat clarament a l'encapçalament del Decret de Nova Planta, va fer que el títol de sobirania fos des d'aleshores el dels reis de Castella-Espanya. És cert que els Borbons van continuar aleshores i han continuat després i fins ara fent menció del títol, però completament desposeït del seu sentit original i políticament potent. És per això que, potser, més que reclamar-los la devolució dels títols catalans els hem de demanar que deixin de manipular el seu sentit històric, barrejant-lo amb d'altres, com els ducats de Palma i altres creats a títol merament ornamental pels borbons des d'aleshores, que no tenen cap mena de rellevància ni sentit històric. Perquè, ras i curt, el darrer comte de Barcelona va morir amb l'estat constitucional català.

Comentaris

  1. I això que aquest Juan Carlos I va dir que no hi hauria "cortesants" al seu palau reial!
    És un fenomen aquest de l'adornament exterior d'una persona que mai no l'he pogut digerir, no el puc accptar. És una auto-adulació que repugna el meu petit intel·lecte. No accepto gairebé gens tampoc els nacionalismes de ningú. Perquè el principi bàsic ha de ser la integritat d'una persona. Posem-li per cas en Ainaud (de qui, per cert, jo havia estat a la seva falda i que ell m'ho va recordar fa uns anys, quan encara estava del tot bé). Erudit i senzill. Aquests han de ser tots els títols d'una persona: el respecte que es mereixi. Com també amb els països, guanyar-se el respecte de seriositat, habitabilitat, progrés social. Tots el títols i banderes són, per a mi, unes parafernàlies obtuses que només fan que destorbar el respecte mutu que ens cal per viure sanament.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)