Una llista comuna o un Bloc Sobiranista? (#tenimpressa)

Delta de l'Ebre
Tots els mitjans han reproduït aquest diumenge una entrevista de l'Agència Catalana de Notícies a l'Oriol Junqueras. El líder d'Esquerra demostra, una vegada més, haver entès el moment en el qual vivim i haver tret les lliçons oportunes dels errors estratègics comesos els darrers anys per la vella formació republicana. Com en el cas de Solidaritat, la prioritat d'Esquerra és ara l'Estat propi, per això (fa tres anys que ho repeteixo en aquest bloc) no té cap mena de sentit que un partit independentista governi la Gestoria autonomista. El ridícul l'han de fer ells. La impotència total que genera l'han de sentir els que creuen en l'autonomisme. Alegria, doncs, en observar que, finalment, encara que amb enormes costos, comencem a tenir les idees una mica més clares. Junqueras oferia, en la mateixa entrevista, una gran coalició electoral a CiU i ICV, amb l'objectiu de declarar la independència. Naturalment, no cal ser endeví per saber que les dues forces interpel·lades rebutjaran l'oferta. Convergència té un enorme repte en la continuïtat de la seva federació amb Unió i Iniciativa dóna també prioritat (més encara, davant l'ensorrament socialista) a la seva oferta d'esquerra.

Feta la proposta com a imperatiu moral, doncs, és evident que, en cas de convocatòria electoral, no podem esperar que prosperi. Insisteixo ara en el que he escrit en altres apunts: el nou 14 d'abril que esperem no requereix que els independentistes conformin una sola candidatura electoral al Parlament de Catalunya. Potser seria més eficient aritmèticament, però és inviable. I ho és, afortunadament, perquè l'independentisme, en la seva actual majoria edat, és molt transversal ideològicament. CDC, ERC, ICV, SI i les CUP poden obtenir perfectament representació en solitari i configurar al proper Parlament del Principat una àmplia majoria independentista. Alguns d'aquests grups (potser, ERC-SI o ICV-CUP), poden configurar coalicions electorals. Encara que no ho facin, però, és perfectament viable (i recomanable) que les cinc forces electorals partidàries d'un Estat propi per Catalunya acordin i unifiquin una part dels seus programes electorals, la que faci referència precisament a la declaració d'independència i a l'immediat procés constituent que s'obrirà a continuació. Amb això tindríem un Bloc Sobiranista imbatible. I au, a fer la feina d'una vegada.

Comentaris

 1. mmmmm CDC independentista? Em costa molt d'empassar-m'ho. Jo no confiaria gaire. Haurien de canviar el seu programa electoral ben clarament en les properes eleccions i posar com a principal objectiu declarar la independència. Si no... worthless.

  ResponElimina
 2. Sí, CDC independentista. La majoria dels seus integrants o son. Tard o d'hora la seva cúpula i acció política ho hauran de ser. Sinó els hi pot passar com al PSC-PSOE.

  Ens portaran a la independència encara que no vulguin, no hi ha cap altre opció. I la candidatura conjunta la veurem. Potser no ara, potser després del rescat i de la manifestació. Les coses encara no estan prou xungues per tal de que els nostres polítics (90% mediocres) es vegin amenaçats i es decideixin a moure el cul.

  ResponElimina
 3. La suma de sigles proposada per Junqueras és una bona idea estratègica, però per ara mateix. Tot i que la situació és fluïda, tinc la sensació que la configuració de dues candidatures, una d'essencialment independentista (ERC i SI) i una altra d'esquerra amb la independència formant part del programa (ICV-CUP) poden aportar més diputats. CiU no se sumarà a cap coalició, es veuen prou forts i encara arrosseguen massa indefincions, que poc a poc van superant però que, alhora, provocaran el trencament amb UDC i la pèrdua de la seva fracció d'electorat més conservador.
  A nivell comarcal tenim experiències, com ara el pacte a la garrotxa entre ICV i CUP de fa ja bastants anys i, en camp contrari, l'entrada de la UDC aranesa al PP.

  ResponElimina
 4. Volia dir que el que proposa Junqueras "no és per ara mateix". Perdoneu l'el·lipsi.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas