A les armes catalans! (#11s2012)

"Ara ojats. Se fa saber a tots generalment, de parts dels tres excel·lentíssims comuns, pres lo parer dels senyors de la Junta de Govern, persones associades, nobles, ciutadans i oficials de guerra que, separadament, estan impedint lo internar-se los enemics en la ciutat; atès que la deplorable infelicitat d'esta ciutat, en qui avui resideix la llibertat de tot lo Principat i de tota Espanya, està exposada a l'últim extrem de subjectar-se a una entera esclavitud; notifiquen, amonesten y exhorten, representant pares de la pàtria que s'afligeixen de la desgràcia irreparable que amenaça lo furor y injust encono de les armes galohispanes, feta sèria reflexió de l'estat en què los enemics del rei nostre senyor, de nostra llibertat i pàtria, estan apostats ocupant totes les bretxes, cortadures, baluarts del Portal Nou, Santa Clara, Llevant i Santa Eulàlia. Se fa saber que si luego, immediatament oït lo present pregó, tots los naturals, habitants y demés gents hàbils per a les armes, no es presenten en les Places de Jonqueres, Born i Plaga de Palàcio, a fi de que, unidament amb tots los senyors que representen los comuns, se poden retxassar los enemics, fent lo últim esforç, esperant que Déu misericordiós millorarà la sort.

Se fa també a saber que, essent l'esclavitut certa i forçosa, en obligado de sos empleus, expliquen, declaren y protesten als presents y donen testimoni als venidors de què han executat les últimes exhortacions y esforços, protestant de tots los mals, ruïnes y desolacions que sobrevinguessen a nostra comuna y afligida pàtria y extermini de tots los honors y privilegis, quedant esclaus ab los demés enganyats espanyols i tots en esclavitut del domini francès; però amb tot se confia que tots, com vertaders fills de la pàtria, amans de la llibertat, acudiran als llocs senyalats, a fi de derramar gloriosament sa sang y vida per son rey, per son honor, per la pàtria y per la llibertat de tota Espanya. I finalment los diuen y fan a saber que si després de una hora de publicat lo present pregó no compareixen gent suficient per executar la ideada empresa, és forçós, precís y necessari fer llamada y demanar capitulació als enemics antes de venir la nit, per no exposar a la més lamentable ruïna esa ciutat; per no exposar-la a un saco general, profanació dels sants temples i sacrifici de les dones, nois y persones religioses; y perquè a tots sia generalment notori se mana que ab veu alta, clara i intel·ligible sia publicat per tots los carrers de la present ciutat.

Donat en la Casa de l'excel·lentíssima ciutat, resident al Portal de Sant Antoni, presents els dits senyors excel·lentíssims y persones associades, a 11 de setembre, a les 3 de la tarda, de 1714."

(Darrera crida per tal d'organitzar la defensa de Barcelona. Font: Jaume Sobrequés i Callicó, LOnze de Setembre i Catalunya. Guerra, resistència i repressió. Barcelona: Editorial Base, 2011, p. 138-140).

Comentaris

 1. Sius plau, mireu el cartell anunciant la programaciò especial de RAC 1 sobre el 11 de Setembre !!!
  El primer impacte es correcte però...
  Sembla que el dissenyador te algún tipus d'alèrgia.
  Les estelades s'insinuen en un segón pla però fortuitament doblegades per l'estel. Nomes en un segon pla es veu un tros de senyera amb les quatre barres. Al fons, apareix alguna en vermell que no se que pinta. A les dues del primer pla, nomes se'ls hi veuen 3 barres però, es que a la del centre de l'imatge, es veu clarament com una de le barres (la cuarta barra superior) ha estat esborrada.
  http://rac1.org/files/2012/09/11Setembre.jpg

  LFF

  ResponElimina
 2. Entrevista a Carme Forcadell sobre la prèvia la manifestació de demà.

  http://www.tv3.cat/videos/4237631/Forcadell-Tothom-que-vindra-a-aquesta-manifestacio-que-sapiga-ara-que-el-comptarem-com-a-independentista

  Enorme. Molt directa, clara i entenedora. Molt gran el moment de "comptem amb ells".

  PD: MILF.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)