"Les esquerres havien parlat així..." (#PSc)

Horta de Sant JoanRemeno papers de fa unes dècades. Trobo un d'aquells anuncis que publicava a la premsa l'associació patriòtica Amics de Joan Ballester i Canals. Diumenge 12 d'abril de 1987. Porta per títol "Les esquerres havien parlat així..." Recull un seguit de cites de textos rellevants de representants destacats de l'esquerra catalana que, al llarg de la història contemporània del país, van excel·lir pel seu patriotisme. Naturalment, el propòsit publicitari era el de presentar d'una manera patent el seu contrast amb la pràctica política de bona part de l'esquerra catalana durant i després de la denominada Transició política del darrer quart del segle XX. Entre els testimonis recollits em criden l'atenció dos que us transcric tot seguit. De Joan Comorera: "Som catalans per naturalesa. Som espanyols per coacció [...]. Ens devem a la nació i hem d'anorrear l'estat opressor. La llibertat d'unió pertany exclusivament als nacionals de cada nació i no als d'una altra. Cal reconèixer, doncs, a cada nació [...] el dret de constituir-se en estat independent, sobirà [...]; és inalienable i imprescriptible el dret dels catalans a decidir ells sols i lliurement [...]; negar l'existència de la nació catalana equival a justificar la criminal persecució de la llengua catalana."

El segon, de Manuel Serra i Moret: "Hem de ser molt ambiciosos [...], per una Catalunya rica, completa, tan independent com sigui possible i tan lliure com sigui possible. I aquesta limitació [...] no l'entenc en el sentit universal pel qual jo poso sempre limitacions d'independència a tots els pobles, perquè els voldria tots interdependents i agermanats." Ressò total de present. Joan Comorera i Manuel Serra i Moret. Dos socialistes que protagonitzaren en primeríssima línia, el 8 de juliol de 1923, la creació de la Unió Socialista de Catalunya. Ressò total de present? Aquella Unió Socialista de Catalunya va néixer com una escissió de la Federació Catalana del PSOE amb la qual continuarà compartint un socialisme gradualista i reformista, però de la qual la separarà una idea clau: la sensibilitat envers el plet nacional català, concretada en una defensa inequívoca del dret de Catalunya a l'autodeterminació. Ressò total de present! Les properes setmanes podem recuperar un socialisme català autocentrat al servei del seu país com aquell que va néixer el 1923. Que així sia.

Comentaris

  1. Bona troballa, sí senyor. Tampoc no és gaire lluny aquest temps que ens cites...pels avis com jo!
    El dia, però, que els socialistes de Catalunya deixin d'estar segrestats per Espanya, Catalunya farà un tomb increïble. Sóc dels que crec que Catalunya és més socialista que no pas altra cosa. CiU ha viscut -i ho segueix fent- d'un buit colossal provocat per un socialisme que no està per la feina que té pendent a Catalunya, a casa seva. Confonen la llibertat dels països amb la unió dels països. Vull dir que només em puc ajuntar o associar amb aquells que em respectin.

    ResponElimina
  2. Bon nom per a un nou partit català ;-)

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)