Un Catalunya lliure que els fa embogir (#11s2012)


És difícil fer-se càrrec del que representa. Del que significa en tota la seva profunditat la manifestació del passat Onze de Setembre. En termes històrics. Parlem molt del darrer canvi, del pas de rosca dels últims anys. Però si prenem una mica més de perspectiva, contemplar-la encara resulta més espatarrant. El tomb que ha fet el país en mig segle és absolutament espectacular. Increïble. Simplement, fa cinquanta anys érem (gairebé) morts. A excepció d'uns pocs. Aleshores, el 1964, alguns bons patricis van organitzar la primera manifestació després de l'entrada de les tropes del general Franco a Barcelona el 1939. Es tractava de commemorar, allà on el vell monument feia molts anys que havia estat retirat, el 250è aniversari de la caiguda de Barcelona a mans borbòniques. Un Onze de Setembre, doncs, de fa gairebé cinquanta anys. Llegeixo els fets d'aquell dia en la biografia de Joan Ballester i Canals escrita no fa gaires anys per Robert Surroca (Barcelona: Òmnium, 2007, p. 66-68). Tot i els esforços de la policia, obligant tothom a circular des de primera hora del matí, a les vuit del vespre s'hi havien concentrat unes quatre mil persones a la Plaça Urquinaona de Barcelona.

El silenci dels concentrats era corprenedor fins que alguns esclataren a cridar "Catalunya" i altres començaren a afegir "lliure". La càrrega dels grisos fou brutal en tot el perímetre de la manifestació. Confusió, crits i caigudes entre els insults i els renecs dels guàrdies i l'espetec sec de les porres. Els portals s'obrien per acollir els qui fugien espaordits. A terra hi va quedar contusionat (l'hem trobat a faltar) el president Heribert Barrera. Les detencions i identificacions posteriors van comportar multes de vint-i-cinc mil pessetes. Entre els detinguts, el mateix Surroca, Ballester, els Cornudella, el jurista Frederic Roda o l'escriptor (aquest any homenatjat) Joan Sales. Això s'esdevenia ara fa mig segle. I fa uns dies, una multitud tornava a cridar (encara que d'una altra manera) "Catalunya lliure" i la violència quedava reclosa a les amenaces d'algun sonat resident al nostre país i d'uns quants opinadors i periodistes casposos Ebre i Sènia enllà. Però això no és res, perquè tot s'accelera i d'aquí dos any, cinquanta anys més tard d'aquells fets, quan commemorem els 300 anys de l'Onze de Setembre de 1714 ja no cridarem això, sinó que viurem en una Catalunya lliure. Tan lliure com sigui possible al segle XXI.

Comentaris

 1. Temps enrere algun opinador d'aquest blog deia que ningú no havia fet res de resistència des de l'entrada dels franquistes a Barcelona. Jo sé perfectament això que avui ens cita en Granollacs. Moltes d'aquestes persones citades tenien relació amb la meva família. Eren persones magnífiques, d'una honestedat exemplar. Cal retre'ls memòria i no caure amb aquesta ignorància de gent que parla i no sap res. Els savis de taverna o d'esverament sense coneixement.

  Ara, el President Mas se'ns ha girat amb el vent a favor. Però heus ací que ens fa l'ullet amb no sé què de retornar una monarquia de Catalunya. Una mena de Felip V retornat de nou amb un Felipe Borbón. Caldrà estar molt alerta amb aquesta martingala que em veig a venir: Casar-se amb l'assassí per fugir del torturador... o a l'inversa, com vulgueu... Catalunya ha de ser republicana i allunyar-se de fórmules monàrquiques de ple Segle XXI.

  ResponElimina
 2. Això ho ha de decidir el poble i no en Artur Mas. Que l'Estat Català ha de ser monàrquic o no ho hem de decidir nosaltres. Que un Borbó, etern enemic de Catalunya, hagi de ser cap de l'Estat Català em sembla una barbaritat i una desconsideració històrica, apart de la baixa qualitat i el declivi de la monarquia espanyola. Igual que dir que Catalunya no tindria exercit propi. Catalunya ha de tenir exercit propi i no esperar a que els francesos o espanyols vinguin a defensar-nos d'una possible agressió. Nosaltres hem de ser a Europa amb totes les conseqüències, exercit inclòs. Es la meva opinió.

  ResponElimina
 3. Si ho aconseguim (que ho aconseguirem) serà pura glòria. Èpica i llegenda, per sentir-se molt orgullós del nostre poble. A la celebració de la proclamació no se que faré, però inclourà alcohol, droga i putes durant varis dies.

  M'he promès a mi mateix que serà la festa més hardcore que faré a la meva vida. La ocasió ho mereix.

  I espero que es faci un monument ben gran a la plaça Catalunya amb els noms de tots els patricis que han lluitat (i molt sovint mort) pel nostre país. El camí que hem usat per arribar fins aquí és ple d'ossos ressecs, de sang i de llàgrimes. Ho han intentat tot per eliminar-nos i no han pogut.

  VCLL!

  ResponElimina
 4. I pel que fa a l'exèrcit crec que ho diu per assegurar-se la victòria, per crear menys antagonisme a espanya i no espantar els catalans de mès de 40 anys. Recordem que la majoria de la població de Catalunya encara va ser educada a l'Espanya de Franco.

  Molts d'ells tenen autèntica animadversió als exèrcits. Per no parlar de que no tenen cap sentit d'estat. Crec que l'exèrcit vindrà quan portem 5 o 6 anys d'independència, és una cosa que no podem improvisar.

  A mi em sembla que aquest Mas és força llest i que tot porta planejat des de fa força temps.

  ResponElimina
 5. Anònim:
  no crec que Mas ho portés tan planejat. És més senzill: no vol veure's superat pel tsunami.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)