Crear seguretats sense perdre el nord (#marxemja)

GironaDret a decidir, aquesta és la clau que ens condueix a la victòria. A la creació d'un estat propi per Catalunya. Estem convencent abassegadorament els nostres conciutadans perquè la necessitat de disposar d'aquest instrument, en els moments dramàtics de crisi que vivim, és més evident que mai. També, perquè tenim un gran portaavions per rebre les adhesions: el de l'exercici de la democràcia, el de la decisió a través del vot, el del dret d'autoderminació. Entenc que en aquest procés de convenciment d'una majoria incontestable del país (sabeu que crec fermament que a hores d'ara ja són nostres dos terços o fins i tot més de l'electorat) els nostres líders considerin que cal donar seguretats als més dubtosos. Està bé. Però no podem perdre el nord. Aquestes setmanes hem tingut dos exemples més o menys polèmics al respecte: el de les garanties sobre l'oficialitat de l'espanyol al futur estat català i el de la inclusió de la pertinença a la Unió Europea en la pregunta proposada pel Gran Timoner per al nostre referèndum de d'autodeterminació.

Calia obrir aquests jardins? Reconec que, probablement (que tampoc tinc molt i molt clara ni una cosa ni l'altra), seria partidari de les solucions que proposen Oriol Junqueres i Artur Mas. Però també llegeixo i comparteixo en bona part reflexions (que us recomano, si és que no les heu llegit) tan assenyades al respecte com les de Vicenç Partal o Salvador Garcia-Ruiz. Però, sobretot, hi ha una cosa que em preocupa especialment: volem començar la construcció del nostre estat amb els equívocs, les barreges i els fraus de la transició espanyola? Perquè decisions com l'oficialitat o no de l'espanyol s'han de prendre amb serenor per part de tots els catalans quan discutim la nostra Constitució i no poden ser el desig d'un o de diversos candidats que haurem d'acatar perquè ja es dóna per fet. I la pertinença o no a la Unió Europea no pot anar directament lligada al referèndum d'autodeterminació, mesclant aquella decisió amb l'opció per la independència, exactament de la mateixa manera que alguns van colar la monarquia als espanyols el 1978. El nostre nou estat ha de ser impecablement democràtic i veure que els nostres líders es fan trampes no m'agrada. Crear seguretats als dubtosos té un límit: el de no perdre el nord.

Comentaris

 1. Molt bo i molt clar avui.
  Sí, i millor encara si el conjunt del futur Parlament obrís una llista de propostes obertes als ciutadans per mirar de viure dins d'un Estat d'autèntica garantia de benestar social i honestedat.
  Tothom reconeix que un país es pot regir per criteris lliberals, socials, democràtics, comunistes, etc. Podríem crear un nou estil d'Estat de "Capitalisme Social"? Una de les propostes que m'agradaria fer és la de limitar el poder de les empreses; alliberar-les de les càrregues del personal i, en canvi, obrir caixes d'estalvis obligatòries i sindicades als diversos gremis de treballadors. En tinc moltes propostes a la reserva. I com jo, molts ciutadans també desitjaran participar-hi.
  Per què no ho provem?

  ResponElimina
 2. Crec que no es el moment de parlar sobre la oficialitat de la llengua del estat Català, es el moment de sumar-nos tots a aconseguir-lo, desprès caldrà parlar de català i altres llengües.

  Al respecte jo proposaria el català com a llengua oficial i poder dirigir-se a la administració en català, castellà i anglès, les respostes en les tres llengües a la vegada.

  Etiquetar en les tres llengües, no en una de sola i els estudis universitaris sols en anglès, amb les excepcions pertinents.

  En quant a les religions, cadascú a casa seva que faci el que vulgui, però públicament el estat ha de ser laic i els centres de culte actuals condicionar-los com a culturals.

  El sou mínim, el suficient per a viure i menjar i el sou màxim no mes de quatre vegades superior a aquest. El que en vulgui mes que treballi d'autònom o munti una empresa.

  ... em deixo el 99,83% de temes, es-clar.

  En quant a la consulta, no crec que hi hagi d'aparèixer gran cosa mes que la paraula independència, a Europa ja hi som, el euro ja el tenim i a la UE si no ens hi volen pitjor per a ells.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas