Ves al contingut principal

Des de les papereres de la història (#memoriahistorica)

Història i present sempre lligats. Són les mateixes hores en les quals el ministre Wert parla d'españolizar a los catalanes i que el seu homòleg García-Margallo compara els nacionalismes amb el nazisme i el comunisme. Escric impactat en veure la carta del president Companys. Haureu sentit o llegit, aquests dies als mitjans, que una missiva tramesa a la seva cunyada i redactada vuit dies abans de la seva execució se subhasta properament a Barcelona. Tal i com explicava al detall, amb intensa emoció, Josep Benet (Exili i mort del president Companys, Barcelona: Editorial Empúries, 1990, p. 199 i ss.), després de la seva detenció per la Gestapo, el veterà polític republicà ha arribat a la capital catalana el 3 d'octubre de 1940. Naturalment, les autoritats d'ocupació, determinades a procedir amb la màxima urgència a la pantomima del seu procés sumaríssim (ventilat en tres hores) i ràpida execució, pretenen que no se sàpiga on és. Les seves germanes Ramona i Neus, sentimentalment distanciades del president durant els darrers anys, però a les quals s'hi refereix en la carta ara rescatada del fons de la història, vaguen per la ciutat a la recerca de notícies.

Segons el diari de Ramona Companys, el mateix dia en què el president els adreça aquella missiva a través de la seva cunyada, demanant estris bàsics per millorar la seva vida de presó, reben la falsa notícia de l'afusellament del germà. Acudeixen als serveis funeraris de l'Ajuntament per trobar el cadàver. La germana va també al consolat alemany, a la recerca de notícies: no li desmenteixen la mort i li avancen que difícilment podrà recuperar el cadàver per evitar fer-ne un símbol del seu lloc d'enterrament. Entretant, en un acte de suprema indigència moral, l'auditor de guerra que ha rebut l'escrit del president el rebrega amb les mans i el llança amb desdeny a la brossa. El seu assistent, secretament, el recupera de les escombraries. Sap que és un document d'alt valor simbòlic. Arribat a casa, la família el planxa posant aquell fi paper de quadern entre dues peces de roba. Amb el temps l'emmarcaran i el conservaran com un tresor. Tot i les prevencions preses per evitar que es conegui la notícia de la presència de Companys a Montjuïc, al dia següent, Ramona ja sap del cert que el seu germà hi ha arribat, tot i les amenaces al personal de la Diputació i del castell. Canalles d'ahir, canalles d'avui. El fil negre de la història.

Comentaris

  1. No bolidem mai l'exemple de Companys, mostra suprema del que farien bona part d'espanyols si els deixessin.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…