"No podem mantenir un poble dins el Regne Unit contra la seva voluntat" (#autodeterminacio)

Museu d'Història de CatalunyaAquesta va ser l'afirmació solemne del primer ministre britànic, conservador i unionista, després de signar amb el seu homòleg escocès Alex Salmond un acord per a la celebració d'un referèndum sobre la permanència d'Escòcia al Regne Unit abans del darrer dia del 2014. Una autèntica lliçó de democràcia anglosaxona. Amb uns valors que són a les antípodes dels dels nostres veïns. De fet, pel que fa a l'espectacular reacció d'interès dels mitjans internacionals, durant les darreres setmanes, davant el procés d'alliberament al nostre país, no deixa de ser significatiu que els més propers ens siguin els nordamericans, anglosaxons i centreeuropeus i els més contraris (a banda dels peninsulars, naturalment) els italians i els francesos. Això diu molt i molt. Perquè parlem d'una expressió de voluntat lliure, d'assentiment de les parts que formen el tot. Aquesta és l'arrel de la diferència estratosfèrica en la qualitat democràtica d'uns i altres. De fet, en el combat on som, entre democràcia i constitució.

L'afirmació de Cameron comparteix espai als mitjans amb les declaracions d'alts dirigents del Partido Popular que presenten Espanya com una realitat política situada fora de qualsevol debat de permanència per la via de l'assentiment dels seus integrants. Una mena de designi diví amb 500 anys d'existència. Naturalment, es tracta de gent formada en el tipus d'història que el ministre Wert ens vol encolomar. La de les glòries de l'imperi. El seu enfosquiment de la gènesi del Regne d'Espanya com a entitat política no ens pot estranyar. Fa mandra posar-s'hi. Sobretot perquè fa lleig. Prou saben que l'estat unitari espanyol va néixer del terrorisme, el patiment extrem, la mort, la persecució i l'exili de milers i milers de suposats espanyols discrepants a la perifèria no castellana. I allò que va néixer com a resultat de l'aplicació del dret de conquesta, de l'arranament de qualsevol sobirania preexistent a major glòria de Castella, no pot entendre més que d'imposició. Encara que hagin passat tres segles. És per això que Escòcia els cou. I que els seus exabruptes acabaran fent que, a aquest ritme d'insult, a Catalunya arribem aviat a un 105% d'independentistes.

Comentaris

 1. Sí, es fa difícil mantenir la tranquil·litat amb tanta bestiesa caminant entre les nostres cames. I sembla que aquesta exaltació del poder estúpid s'està estenent fins amb coses domèstiques i tot. Ara mateix, m'estic trobant amb una discussió de les més absurdes que puguem imaginar. Una veïna d'àtic que es nega a permetre que un veí anglès pugui posar una antena per poder escoltar directament del seu país, Anglaterra. La clàssica actitud de prepotència de la ignorància. Des del nivell privat fins a les altes esferes mundials. A l'entremig, Espanya, això és d'una vulgaritat insuportable.
  Em conformo en aconseguir el 75% dels vots independentistes i tocar el dors. Però, ens caldrà aguantar tot el xàfec de les articulacions de les lleis, les seves aplicacions, etc. Aquí és on em perdo d'impaciència. Ells, els espanyols, diuen que és el joc de la democràcia. Jo en dic el joc del cinisme. I, em somriuen misericordiosos.

  ResponElimina
 2. França i Itàlia van a la contra per dues raons de pes:
  1-ideològicament,són dos estats bastits sota la premissa de la uniformitat.En el cas de França ja fa molts segles, tot i que la Revolució ha vestit com a progrés, etc. En el cas d'Itàlia, les fronteres actuals no es varen consolidar fins al... 1945!
  2-tenen por que el contenciós català es contagïi, especialment en el cas francès (CatNord).

  ResponElimina
 3. Miro Escòcia i l'enveja no em deixa viure.

  ResponElimina
 4. Vols material
  http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/231668

  I el manifest dels federalistes

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)