Què faran el dia D (#autodeterminació)

Coll d'EstenallesSom en els dies més decisius de la nostra llarga història. La gent comença a interpel·lar-se amb la màxima profunditat. Generacions i generacions de catalans ho haurien donat tot per arribar-hi. Fa algun temps, mentre les primeres enquestes començaven a resultar aclaparadores i la responsabilitat de CiU d'encapçalar el procés, cada vegada més difícil de defugir, el conseller Felip Puig repetia allò de que era molt fàcil dir sí en una enquesta, però que el dia de la veritat ja veuríem el què. Francament, a mi sempre m'ha semblat exactament el contrari. Crec que molta gent que fins ara s'ha fet un plantejament intel·lectualista de la qüestió nacional, especialment des de l'esquerra (socialment majoritària al nostre país, encara que després governi el centre-dreta), arribat el dia D veurà en el fons de l'urna la realització d'un canvi històric i votarà sí. Simplement perquè la catalanitat (i en això els atacs des d'Espanya per terra, mar i aire ens estan ajudant molt) restarà indestriablement lligada al vot afirmatiu al referèndum. El decantament d'Iniciativa per Catalunya i la fractura oberta al sí del PSC així ho indiquen, ja, a hores d'ara, molt clarament.

Hi he pensat aquests dies en aquelles paraules del conseller Puig quan un amic em parlava d'una conversa amb una exalcaldessa socialista d'una població del Vallès. Ja a hores d'ara, sense encara haver arribat al moment culminant, davant la també decisiva convocatòria del 25 de novembre, havia decidit (abans de la fractura anunciada per l'Ernest Maragall dels darrers dies) que no votaria el seu partit històric. I ho havia decidit al crit, simple, davant d'unes eleccions plebiscitàries com les que ens esperen, de però és que jo sóc catalana. Aquest és el punt on som. En el qual, tots aquells que s'identifiquen amb una idea política de Catalunya, per poca alçada i profunditat que tingui, acabaran optant pel sí el dia del referèndum. Especialment, perquè l'alternativa que se'ls oferirà des de l'altra banda serà, simplement, la fi de la nació catalana. Sabran que voten sí o no a l'existència i la continuïtat mateixa del seu país. I per això respondran massivament amb un sí que, de veritat que ho penso, si celebréssim ara mateix el referèndum crec que ja se situaria per sobre del 70%.

Comentaris

 1. Doncs, jo diria que la mateixa Vanguardia ja pujava una mica més el nivell dels independentistes. Jo diria que ens acostem cap el 75%. Tot depèn del nivell de bestieses que vagin dient els integristes espanyols fins el 25-N.
  Hem passat de l'absenta pública al cafè concentrat.
  Serà qüestió que mentrestant no ens agafi un col·lapse intern. Mantinguem-nos ben asserenats i valents. Que no ens atabali ningú, per gruixuda que ens la facin.

  ResponElimina
 2. Hi ha motius molt diversos per a votar "Sí". L'altre dia, un conegut meu, socialista fins a la medul·la i espanyolista, va afirmar que votaria "sí" a la independència perquè era la millor manera de poder morir a una república i no a una monarquia.

  ResponElimina
 3. Crec que no arribarem a veure ni votar en cap referèndum, les eleccions ja son una mena de plebiscit i com que el govern central no ens deixarà fer-lo, el Parlament de Catalunya tindrà de tirar per el dret i declarar la independència en un acte de sobirania i amb el suport dels vots obtinguts en unes eleccions on, suposo, que els partits sobiranistes portin la independència al seu projecte electoral.
  Veurem com van les coses, es apassionant veure, i viure, el proces... tan de bo els mes vells el puguem gaudir uns quants anys.

  ResponElimina
 4. Penso el mateix que L_avi_JoaQuim, l'estat espanyol no permetrà cap consulta, va contra els seus principis, i el Parlament es veurà abocat a una Declaració Unilateral d'Independència que ens posi a raser de la legalitat espanyola, i això vindrà afavorit pel rescat a l'estat espanyol que és al caure -potser en 3 o 4 setmanes- i amb els 'administradors' de la UE asseguts a taula tot serà més planer...

  ResponElimina
 5. Jo estic amoïnada, em fa por, que els del timoner, no venguin fum, i que si arriba el moment de tirar pel dret, no ho facin. Em fa por una majoria absoluta, o gairebé absoluta; em fa por, que els partits d'esquerra, es barallin; em fa por que la història es repeteixi. No sóc pessimista (encara que ho sembli), però en aquest moment tan important, no es pot desaprofitar res de res. I m'il·lusiona viure aquest moment, i més pensant en el meu germà, que va ser enterrat el 10J, i que ell voldria veure tot aquest canvi. Perdoneu, però m'il·lusiono molt!!!

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)