De monopolis i responsabilitat (#marxemja)

Prat de ComteArran dels successius manifestos de precampanya la qüestió va assaltar l'actualitat. El debat sobre la independència per tapar les retallades. Un argument, ho sento, del tot incomprensible contemplat en perspectiva històrica. Com si no fóssim en el moment més transcendent dels darrers tres segles. Sí, també hi ha una crisi del capitalisme de dimensions estratosfèriques, però és global, no depèn (només) de nosaltres. Només hi podem posar molt limitats pal·liatius. Hi ha, però, qui es nega radicalment a admetre-ho. L'eix ideològic sistemàticament enfrontat al nacional. Com si no fossin dues cares de la mateixa moneda. Em donen a llegir un article recent de la Najat el Hachmi a un dominical. Per davant de tot, escriu, la lluita contra els governs de dretes. Com si l'esquerra abans governant no hagués arribat al punt on és per fer polítiques massa semblants: les que imposa la gran potència europea que regeix les nostres vides. En aquesta dimensió de la crítica, però, hi ha un punt que m'admira. Quan es retreu a CiU que s'hagi apropiat en exclusiva la bandera de la independència. Que vulgui fer monopoli de la defensa de Catalunya.

I és veritat, això és (seria) molt dolent. Però, com a resposta a l'estratègia convergent, el que no té sentit és deixar de banda la lluita per la independència. Com a reacció a la suposada apropiació de Catalunya pel Gran Timoner ells el que defensen és que... el deixem sol! Que abandonem la bandera de la llibertat. Francament sorprenent. No, no. Si és que volem de veritat l'objectiu, aquí hem de fer pinya tots per assolir-lo. Disputar-los la voluntat de servir Catalunya per davant de tot. Encara que sigui amb el diable. És temps de responsabilitat històrica. A més, per fer-ho així, disposem de fins a tres opcions que compatibilitzen esquerra i dret a decidir i de dos que estan clarament per l'esquerra i la independència. I, en tot cas, per a aquells que vulguin prioritzar el debat social i que pensin que la discussió nacional és només un esquer de la malvada burgesia per tapar-ne l'altre, els recomano aquest apunt al bloc de l'antropòleg Manuel Delgado, gens sospitós de nacionalisme, redactat poc després de la gran manifestació de l'11-S. Una mica llarg, però molt, molt aclaridor.

Comentaris

 1. Sempre ha estat el pretex de l'esquerra utòpica-babau per a no avançar en temes nacionals.
  Res de nou, una trampa més amb serrells lerouxistes, no ens enganyem El Hachmi (i altres ) no volen la independència

  ResponElimina
 2. L'esquerra po estar perfectament en contra dels processos d'alliberament nacional, de la mateixa manera que la dreta pot estar-ne a favor -amb més matisos, pot ser.
  Recordem Europa a principi dels anys 90. Milosevic, autòcrata comunista, va enfangar l'antiga Iugoslàvia en successives guerres. No era pas de dretes, aquest home! A tal d'anècdota, recordem el fill de militars franquistes Julio Anguita com a ferotge jacobí antiindependentista a nivell continental. I era comunista.
  Al mateix temps, recordem com els partits que varen anar implantat-se en els nous estats tendien cap al liberalisme, l'atlantisme, etc., tot i que no pas cap a la dreta dura.
  ...
  A Catalunya parim d'un llegat històric que, això sí, identifica el catalanisme -així en general- amb una certa forma d'esquerra i l'espanyolisme inequívocament amb la dreta. Els anys 80 i 90 la bipolaritat CiU/PSC jugava magistralment amb aquesta dicotomia, i és així com la dreta espanyola quedava ben disminuïda a AP i després PP i l'esquerra catalana ni se sabia...

  ResponElimina
 3. No m'agraden les comparacions ni les apropiacions de qui fa o diu què. Ningú s'ha apropiat del desig del nostre alliberament d'Espanya. És i ha estat una necessitat d'urgència per la nostra supervivència. N'han fet bandera partits d'esquerres i de dretes. Ho trobo molt bé, ha estat tal com havia de ser.
  Ara, arribat el dilluns de glòria, aquests quatre o cinc partits (CiU, ERC, IV, SI, CUP) els caldrà fer -ara sí!- una cura d'humilitat i fer una gran, enorme coalició de govern per Catalunya. Jo, personalment, desitjaria que es potenciés el màxim tota la capacitat productiva, preservar tots els serveis socials i promocionar totes les iniciatives constructives i de futur. Tot això pot representar encara una guerra més oberta amb Espanya i la UE. I què?! No estem en que ens hem de salvar i generar futur?!

  ResponElimina
 4. Aquest tb en parla.
  http://www.jotdown.es/2012/11/el-yermo/

  ResponElimina
 5. Ei! La foto és de casa meva!

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)