El país on no vull viure (#regeneraciodemocratica)Dissabte al matí. Torno de deixar un dels nens a una festa infantil d'aniversari. La tendinits em fa la vida impossible, així que, tot i que sóc enemic acèrrim del bus, no tinc més remei que agafar-lo per tornar cap a casa. A mig recorregut, dues parelles de jubilats seuen a la meva dreta. Mitjana d'edat, setanta anys. Una, amb accent andalús; l'altra, català. Naturalment, tota la conversa és en espanyol. I com a bons espanyols tots plegats criden d'allò més, així que m'entero absolutament de tot el que diuen. La crisi és el tema. Una filla porta set anys treballant a Mercadona. Estan preocupats perquè acomiaden els treballadors més antics i contracten de nous per una nòmina mensual que no arriba als vuit-cents euros. La crisi. Tot està molt malament. La cosa deriva cap al nostre estimat alcalde Bustos, en l'honestedat de qual tots manifesten una confiança cega. Perquè a tot arreu, diuen, s'ha robat molt. Ui s'investiguessin a fons qualsevol ajuntament. Poc pa per a tants xoriços.

Però no, el nostre alcalde no. Hi posen la mà al foc per la seva innocència. Si hagués fet coses greus ja estaria detingut. O no, que només posen a la presó els que han robat poc al carrer. Per tontos, afegeix un altre. El cervell m'esclata de tanta contradicció entre la defensa de l'alcalde imputat i la crítica a la corrupció generalitzada. Però el moment de l'explosió definitiva es produeix quan l'home d'accent andalús del seient del davant justifica convençut el nepotisme: ei, que si jo tingués un càrrec públic i pogués col·locar un fill o un gendre ho faria també com ell sense dubtar. Arriba la meva parada, davant del Corte Inglés, i m'apropo a la porta de sortida passant pel seu costat. Trec idealista foc pels queixals. Una feinada per aconseguir la independència i un altra, encara més gegantina, per transformar èticament i democràtica la mentalitat de generacions educades en la picaresca espanyola. Si això que portem entre mans no surt bé, desitjo, cada vegada de forma més fervent, que els meus fills vagin a viure a un país decent. Els hi faré entendre quan pugui que aquesta festa infantil s'ha d'acabar.

Comentaris

 1. Malauradament, els polítics (i empresaris, banquers...) corruptes no són uns marcians vinguts en un OVNI sinó que surten de la nostra societat. Segles d'estat borbònic no se solucionen d'un dia per l'altre. En això, sóc pessimista, pessimista...

  ResponElimina
 2. Malauradament, la ignorància és, i seguirà sent la tònica d'Espanya, i nosaltres embotits dins d'ella. De moment. Però, aquest tipus de gent segueixen sent, al meu entendre, els qui busquen el vot fàcil. Avui PP, demà PSOE. Tot a la seva vida és senzill -que no fàcil!- perquè no han tingut ocasió d'aprendre a tenir criteri. Portar-los a escola. Aprendre en majúscules. Com a màxim han tingut una mare prudent i conscient de la seva ignorància, i ha intentat educar els seus fills -a carreterades!- com el seu bon sentit li ho ha dictat. Mentrestant, els pares respectius com a màxim, i considerant-se qualificats, estaran fent de "savi de taverna" arreglant el món, entre un vas de vi i un altre.
  Si la meitat de la nostra població encara té aquesta ciutadania de quan les grans immigracions de la meitat del segle passat, no m'estranyarà gens que aquests no entenguin res de res, vivint com viuen en una terra que no és la seva i que els diuen que som tan dolents. Alerta!, que diu aquell, que aquesta gent era la més espavilada del seu poble!
  Per això, Espanya té Gobiernos com els que té.
  En el que fa a fugir del país, un amic meu de la primera joventut, dels 17 anys!, va decidir anar a viure a Paris. Ha fet una bona carrera i hi està molt ben situat. D'acord. Segueix essent tan revolucionari com quan va fugir. D'acord. Però, no hi és a l'olla on s'hi cou el brou, el drama. El meu pare el van venir a recollir per embarcar-lo cap Amèrica. Allà li oferien un càrrec cultural de pes. En va renunciar. "La guerra la tinc aquí i no allà", deia. Així li va anar.

  Amic Granollacs, aquesta gent que dius de l'autobús, són els peons innocents que Franco va desplaçar per intentar assimilar-nos per la sang amb ells! Franco els organitzava trens gratuïts des de Sevilla (el "sevillano") i el "Xangai" que venia de Galícia. Els anaven donant entrepans durant una ruta que era d'una setmana. Trens que tenien més de quaranta vagons i anaven tirats per terra, i en venien cada setmana. Ara els tenim aquí. La seva ignorància era i és l'arma dels franquistes! Ens destorben, sí. Però, també tenen el seu drama amagat. Els ho hem de respectar. Els hem d'aconseguir fer nostres fent-los arribar el nostre drama corresponent i amb el seu llenguatge.
  Perdona el meu "rotllo".

  ResponElimina
 3. Una persona de les mateixes característiques em confessava dissabte passat que si ell estigués en un càrrec "buidava la caixa"... Així, qui protesta?

  ResponElimina
 4. És a dir: la ignorància de molts catalans, així com la cobdícia i la corrupció de la classe política catalana (i de part de la ciutadania), és culpa d'Espanya. Menys demagògia, si us plau.


  Documentació: Els catalans i Espanya en la Història:
  http://pensarhispanico.blogspot.com.es/2012/12/catalans-espanyols-espanyols-catalans.html

  ResponElimina
 5. Dasein: no, Catalunya és una societat ni millor ni pitjor amb els problemes que tenen altres de cobdícia i corrupció. Aquí crec que no estàvem parlant de catalans ni d'altres nacionalitats.

  El que és culpa d'Espanya és l'espoli fiscal (que dirà que no), dels menysteniment per la nostra cultura i de qualsevol decisió que vulguem prendre. I com que no som ni millor ni pitjors us podeu aplicar igualment això de la demagògia tot i que darrerament esteu per sobre de la mitjana, en això i en tirar merda inventada per tot arreu i en amenaces pròpies del segle de la vostra mentalitat.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)