Un nou Emprèstit Pau Claris (#hisendapròpia)

Permeteu-me que insisteixi amb un referent històric per a l'apunt d'ahir. Com els mateixos Fets de Prats de Molló (novembre de 1926), el fracassat Emprèstit Pau Claris, emès el dia de Sant Jordi de 1925, no fou l'operació més reexida de Francesc Macià. Però, com tantes altres, va marcar petjada, contribuí també a la construcció del mite. Pretenia captar fons econòmics per bastir un exèrcit de sis mil homes capaç de dur a terme l'acció armada que el futur president preparava des del seu exili contra la Dictadura de Primo de Rivera. Els seus títols es repartiren entre els catalans emigrats Amèrica i els militants d'Estat Català a l'interior de Catalunya, però, la recaptació no assolí ni de lluny els objectius inicials marcats. Al dors, porten les següents inscripcions: "Per la llibertat de Catalunya", "Per la cultura dels catalans", "Per la riquesa catalana", "Per la pau social" i "Pel millorament i la dignificació del proletariat". El butlletí d'Estat Català públicat a París algunes setmanes més tard de l'emissió, n'explicava les característiques concretes, en uns termes d'una actualitat que podria ser radical:

"L'Emprèstit Pau Claris no és una emissió de bons a plaç fixe ni a un interès determinat. És un prèstec a Catalunya per la conquesta de la seva llibertat. El total de l'emissió Pau Claris és de Pessetes 8.750.000, repartit en títols de 25, 100, 500 i 1000 pessetes. Els bons d'Emprèstit o paper-moneda seran reconeguts i fets efectius en pessetes-or tantost estigui constituït i instaurat plenament l'Estat Català. Els títols d'emprèstit són garantits per un Comitè compost per homes eminents de Catalunya que cuidaran de l'administració d'aquests cabals, i actuaran segons les instruccions del Govern Provisional de Catalunya. Per facilitar la realització dels bons, els noms o contrasenyes dels subscriptors quedaran degudament registrades en les matrius dels títols i en els llibres corresponents. El venciment de l'Emprèstit començarà de comptar-se a partir del dia en que, recobrada la nostra terra, comenci en ella el Govern legal dels homes elegits pels catalans. En el cas que, per raons que no estan al nostre abast, el Govern no podés desseguida acudir al pagament de l'Emprèstit, aleshores es fixarà un interès sobre el valor dels títols. Aquest interès es farà efectiu en quedar redimits els títols, en cas que l'Emprèstit es pagui abans d'acabar el primer any de govern, o bé per semestres, si el pagament es prorroga per més d'un any. En pagar els interessos, es farà considerant sempre els títols en llur valor de pesseta-or. Queda entès doncs, que, si bé el venciment de l'Emprèstit és considera el dia de la Victòria, podrà ésser prorrogat fins a 5 anys com a màxim, amb la condició que els títols guanyaran l'interès que es fixarà. No podrà carregar-se impost de cap mena sobre els títols d'aquest Emprèstit, que gaudirà d'absoluta excepció, donada la seva alta finalitat. El Comitè Emissor d'Estat Català pren el compromís solemnial de fer respectar les condicions del nostre Emprèstit a tot Govern que s'estableixi a Catalunya".

Comentaris

  1. Eus ací, doncs, l'embrió.
    L'hem de fer créixer ràpid, però, perquè ja n'estic tip d'haver-me de sentir qualificat de nazi. Això sí que em treu de polleguera! Acollim a qui sigui sense mirar-los res. Ens col·loquen trens, avions i autocars plens d'immigrants i els acollim com podem a tots, des del 29 fins ara mateix. I, els qui ens compliquen la vida -encantat de rebre'ls!- ens titllen del què són ells!!!
    On són, perquè n'han d'haver, els espanyols sensats??? Quan jo estava segrestat per l'exèrcit de Franco, vaig poder comprovar una enorme diferència cultural entre bascos i catalans amb la resta dels espanyols. Fins i tot, ho deia algun militar (de l'època del Franco!) que miréssim de col·laborar en ensenyar-los a llegir i "a lo más elemental": higiene, saber fer-se el llit, etc.... Doncs bé, ara aquests són els qui condueixen Espanya....!!!!???!!!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)