Francesc de Carreras o el caçador caçat (#dependentistes)

Uf, com he xalat. Fa uns dies us vaig parlar de les meves impressions sobre un recent article de Francesc de Carreras al diari comtal. Aquest cap de setmana, amb molta més eficiència narrativa que un servidor, Albert Sánchez Piñol ha respost la patum ciutadana. De veritat, senzillament espectacular. Sobretot si us interessa la història d'aquest país (sinó no seríeu aquí), no us ho podeu perdre. Lectura obligatòria. Diu que encara estan buscant els bocinets per la redacció de Can Godó. Amb correcció científica (es nota que es va documentar molt a fons per escriure la novel·la) i una mala llet final de traca i mocador, Sánchez Piñol destrossa tots i cadascun dels arguments de l'il·lustre professor. Tots i cadascun dels contramites (alguns del quals superats de fa uns trenta anys) que Francesc de Carreras presenta indirectament com la lectura correcta, veritable i única de la Guerra de Successió. És el caçador caçat: l'aparent destructor de mites que resulta desenmascarat com a mitificador fraudulent. El croat contra la manipulació descobert en plena adulteració de la realitat. El pur que es descobreix més intel·lectualment deshonest. Fantàstic.

Però hi ha un punt de la crítica d'en Sánchez Piñol que m'ha seduït especialment. Aquell en el qual, li recrimina el seu desconeixement del dret públic català de la nostra època constitucional medieval i moderna. Un catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona desconeix sense complexos que Catalunya, al llarg de la seva extensa història institucional, mai ha tingut furs atorgats pel rei (com Aragó i València), sinó Constitucions, Capítols i Actes de Cort, emanats del pacte en la Cort general entre el monarca i la terra. La ignorància de Francesc de Carreras es presenta, en aquest punt, d'una eloqüència espaordidora. Ell, expert consagrat en el coneixement del Dret Públic actual, no té el més mínim interès a conèixer el Dret Públic històric del país on viu. Simplement, el menysprea amb radicalitat com a resultat dels seus prejudicis ideològics. Perquè en la seva visió mítica (amb els mites de l'espanyolisme que el tenallen) el contempla com una simple romanalla medieval encarcarada que els Borbons van fer bé en matar. Una visió que els historiadors professionals del dret han superat fa dècades. Francesc de Carreras, el caçador de mites caçat.

Comentaris

 1. Les oposicions a catedràtic són més "assequibles" si es tenen cognoms il·lustres...

  ResponElimina
  Respostes
  1. M'agradaria veure per un foradet com va anar l'oposició. Una altra cosa que haurem de canviar al nou estat, els xollos de la Universitat.

   Carles1640

   Elimina
 2. És ben cert que les aficions es desperten a partir de tenir bons mestres. Quan vaig tenir la sort de compartir feina amb un gran historiador, aquest em va confirmar que la seva vocació era de fer d'investigador (xafarder, en deia jo) policial dels fets ocorreguts anteriorment. Esbrinar la veritat. Es clar, aquest Francesc de Carreras deu haver estat d'aquests que es limiten al pur copiat de la feina d'altres. I, com que n'hi ha per triar de les diverses vessants d'aquest riu de la informació, doncs heus ací que ha patinat en favor de la llera del riu que li ha interessat més. Vaja, servidor del seu senyor... No ha fet de policia, sinó que ha estat escrivent del seu senyor.

  ResponElimina
  Respostes
  1. M'auto responc amb la cita que ens fa avui en Granollacs respecte de la resposta d'en Sànchez-Pinyol a en F. de Carreras. Em fa certa gràcia aquesta cita d'en Granollacs perquè precisament m'estic llegit (empassant) el llibre Victus. Confesso que en Sànchez-Pinyol em va desorientar durant les 100 primeres pàgines amb la seva dissertació sobre els enginyers "maganons". Desconcertant. Però, fidel a la recomanació, vaig seguir. I, ara, que ja estic a les acaballes del llibre, més aviat il·lustre totxo, el trobo deliciós. Segueixo desconcertat amb l'estil desenfadat i irònic que ha fet servir. No sé si és el seu propi o si l'ha fet servir per fer-se arribar millor al públic castellà, no sé. Però ho sembla. Ves per on, aquest estil literari reinventat de la novel·la històrica (Potser en Dumas en va ser l'inventor real) ens permet recuperar allò que s'ens van amagar als qui ja som "veterans" d'aquesta vida d'ara.

   Elimina
 3. AQUEST SRO.FARIA BE,EN LLOC DE FER EL "RIDI",PREOCUPARSE DE QUE ELS SEUS AMICS "CATAÑOLS",PRESENTIN ELS NUMEROS DE LAS ULTIMAS ELECCIONS,......NO HAN TINGUT TEMPS DE CUINARLES ENCARA?

  ResponElimina
 4. Moltes gràcies per l'article. Em sembla genial. Aquest només és un més de tot el que se sent. Ahir, un tertulià demanava que perquè els insultàvem dient estat espanyol quant aquesta era una denominació franquista. Jo vaig al·lucinar doncs també parlem de fer un estat català. I crec que aquest ho sap molt bé però era l'únic que va trobar per introduir suposats insults per part nostra.

  ResponElimina
 5. Era força interessant el passat. A Andalusia al sud, a la costa, existia una ciutat que textualment havia de tenir tots els diners preparats per quan els reis catòlics els necessitessin. Diguem que si un granjer volgués ampliar les seves terres, plorava cap al rei i esperava i esperava. I el rei li donava una mandolina "com havia demanat" i fet. A CAT, un granjer volguera ampliar les terres, i envià al Braç de la Vil.la que parlà amb els altres i convocaren una constitució de parlament, parlaren i el rei li concedí a molts l'ampliació de les terres. Castella, el granjer de la mandolina. Catalunya, 1200 granjers amb més terres produeixen més. I a sobre ho tenen apuntat al llibre on són les normes de romans, visigots i més. El llibre de privilegis. Però què ens hem d'ocupar si no de pensar en cert home que a 1992 va dir pestes i ultradefensà Fernando I. Era a més un home condecorat amb medalles de Franco. Ja mort, algú ens pot dir que no va "canviar la història" deixant-nos com ximples i posant al Fernando I com n superrei? Fa poc els andalusos han dit "ey, recordad que los políticos vuestros son iguales que los nuestros"... no us sona a "nosaltres els 3 braços som com vos, comte-rei"?

  Proposo als historiadors trobar els entrellats de tot això i començar a revisar si els més de dretes no van canviar res a l'època de Franco...

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)