Sí, sí, com us ho dic, el pitjor PP en més de 20 anys (#dependentisme)

Potser em direu que analitzo la realitat de manera molt esbiaixada, però, ho sento, a parer d'un servidor, el passat 25N el Partit Popular va assolir uns pèssims resultats. Tot i fer-ho en un context d'enfrontament i por molt favorable. I pensareu: home, però si la versió oficial diu que són els millors resultats (pel que fa a escons) de la història del partit en unes eleccions al Parlament de Catalunya. I és cert, però aquesta dada, penso, en els moments excepcionals que vivim, no contradiu pas la meva tesi inicial. No em refereixo només al fet que el PP (amb majoria absoluta a Madrid) sigui el quart partit al Parlament de Catalunya, perdent una posició. Ni al fet que la situació política del país els condueixi directament a la marginalitat, al crit des del racó, sense cap mena de possibilitat d'influir (com en la legislatura passada) en la governació del país. Al fet que l'únic poder que tocaran serà el que aconsegueixin des de Madrid a base de recentralitzar impunement competències. No, la fonamentació de la meva afirmació la trobareu en el quadre següent:


Perquè les darreres eleccions al Parlament de Catalunya van ser del tot especials. D'una banda, perquè va desaparèixer la famosa abstenció diferencial que, segons (gairebé) tots els experts, com una llei inexorable, amagava el vot fortament espanyolista de la famosa majoria silenciosa i finalment inexistent. I de l'altra, perquè es posava per primera vegada obertament en qüestió la permanència dels lligams de dependència amb Espanya, fet que havia de mobilitzar de manera arrauxada els vots unionistes. Aquests fets fan que, clarament, el resultats del Partit Popular calgui jutjar-los en comparació amb els que ha obtingut fins ara en les eleccions generals (més semblants per participació i registre). I en fer-ho (com veureu al quadre), descobrim que el PP no baixava dels 600.000 vots a Catalunya des del 1989 i que des d'aleshores (fins i tot també el 1982) s'ha mogut sempre entre l'11,5 i el 14,5% del vot sobre el conjunt del cens. I el passat 25N va fer 471.681 vots i un 8,79%, perdent gairebé un quart de milió de vots respecte a les eleccions de feia uns mesos. Senyora Sánchez Camacho: sí, sí, una castanya.

Comentaris

 1. Observeu que que, a parer meu, el vot català és més intel·ligent que l'espanyol. A Catalunya, tenim ara mateix sis partits al Parlament, el que demostra la demanda de l'electorat. Si aquest fos tan senzill com l'espanyol, no tindríem ara aquests sis partits en acció. A l'igual que amb els idiomes, a Espanya es considera aquesta varietat de pensament polític, tot un problema...
  I parlant d'idiomes, tot un símbol ben clar de la riquesa mental: El català té vuit vocals mentre que el castellà només en té cinc. No és cap vejenada!

  ResponElimina
 2. Discrepo d'aquesta anàlisi, ja que la naturalesa de les eleccions autonòmiques difereix de la de les eleccions al congrés espanyol. Si ara se celebressin eleccions al congrés espanyol el PP de ben segur que superaria amb escreix aquests resultats i absorbiria el vot a C's -formació que a les darreres eleccions espanyoles no es va presentar.
  Quan examino els resultats de les eleccions passades, tinc la mania d'agregar PP+C's+UPD per un costat i ERC+SI+CUP per l'altre. Penso que les dades que ofereixen aquestes sumes reflecteixen molt millor les forces dels electorats més polaritzats nacionalment.
  A mi, Granollacs, aquesta anàlisi que fas del vot pepero em recorda les anàlisis de la brunete quan parlava de "fracàs de Mas" el 26N oblidant els resultats de la resta de forces sobiranistes.
  Finalment: tinc la percepció -ho he exposat anteriorment, crec- que el Principat s'encamina cap a un mapa polític molt atomitzat, com ara el que succeeix Nord enllà i allunyant-nos -també en aquest aspecte- del bipolarisme hispànic.

  ResponElimina
 3. T'has passat les vacances fent números, però si vols que et digui jo també discrepo

  ResponElimina
 4. Jo també penso que ets massa optimista, Granollacs. La raó és que el PP no treu millors resultats perquè hi ha C's, una mena de grill de patata del PP capaç d'atreure algun exvotant socialista (ara que el socialisme català està en descomposició). Hauries d'analitzar el resultat de les eleccions catalanes del 2012 (i del 2010, i del 2006) sumant PP i C's. I veuries que surt si fa no fa el mateix que en unes eleccions espanyoles el PP (sol) a Catalunya: entre 600.000 i 700.000 vots.
  Ara: també pots mirar-ho des d'un altre angle optimista, això que et dic. Que l'espanyolisme sols pugui sumar 700.000 vots a Catalunya (d'un cens d'uns 5.000.000) és revelador.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)