El president que mai va existir (#memoria)

Manuel Serra i Moret
Aquest divendres, aprofitant la visita organitzada als assistents a unes jornades sobre història de les institucions parlamentàries a les quals participava, vaig tenir l'oportunitat de fer una visita al Parlament de Catalunya. Ens va fer de cicerone el professor i antic lletrat major Ismael Pitarch. Una autèntica delícia. Abans d'entrar a l'hemicicle i seure als escons, varem tenir l'oportunitat de recórrer les diferents sales de reunions de les comissions. En la sala de la Mesa, la de govern de la institució, trobem els retrats dels presidents. Sis per a l'època republicana a dalt, sis per a l'actual des del gran Heribert Barrera. El guia s'atura a explicar el cas del president que mai va existir; o que existeix de fa poc. Durant molts anys, una placa va recollir que el mandat presidencial d'Antoni Rovira i Virgili a l'exili havia acabat el 1954, quan havia estat succeït per Francesc Farreras i Duran. El problema és que l'historiador tarragoní havia mort cinc anys abans! Es tractava, simplement, de no reconèixer a l'entremig, els drets de Manuel Serra i Moret, polític independent, de la Unió Socialista de Catalunya, mal vist per les grans forces polítiques catalanes durant l'exili i la transició.

El polític vigatà s'havia atrevit a disputar el 1954 la presidència de la Generalitat a Josep Tarradellas en l'elecció feta a l'ambaixada espanyola a Mèxic! Durant el mandat del president Rigol, finalment, el seu retrat va ser incorporat a la galeria de presidents. Tracte injust, per a un patriota socialista, tan allunyat del sucursalisme radical que està portant directe a la marginalitat l'actual Partit dels Socialistes de Catalunya. Acabo l'apunt amb unes línies de Serra i Moret (quina diferència amb Pere Navarro i el xaconisme!) escrites des de l'exili a Xile el 1944: "Catalunya és una nació, un microcosmos dotat de vida i de sentit, que té dret a aspirar a construir una entitat políticament lliure, sense altra limitació que la necessària convivència i col·laboració amb els pobles que propugnen la justícia i la germanor universals. Privada fa segles d'aquesta personalitat política, per tal de recuperar-la pot escollir dos camins: el de la violència sistemàtica fins que la seva força s'imposi i l'Estat opressor defalleixi o desaparegui, o el de l'acció ordenada i constant que, sense excloure la cooperació amb elements exògens, afaiçoni l'evolució progressiva fins a la rehabilitació completa dels drets nacionals." (Reflexions sobre el demà de Catalunya, p. 41).

Comentaris

 1. Us he de comentar això http://www.diccionari.cat/lexicx.jsp?GECART=0061103
  "exogen -ògena [de exo- i -gen]
  adj 1 Que es forma o s'origina fora o de fora a dins."
  és a dir, Espanya, o "Estat opressor"
  El que deia és "o es proclama la independència de forma violenta, per guerra, o bé cooperem amb Espanya, restaurem CAT i ens en anem".

  Realment, dieu "no va ser president" però Tarradellas ja devia sentir-lo parlar i tenia una restauració en camí, a part, estava com més proper al CATnaciolisme, entenguem-nos bé.

  També està la frase "sense altra limitació que la necessària convivència i col·laboració amb els pobles que propugnen la justícia i la germanor universals" és a dir, "amb la limitació de federalisme / confederalisme amb Espanya".

  Es a dir, ambdós corroboraven que calia una restauració en una CAT que havia tornat a tenir una mica la GenCat després de tant de temps i reatacada pel franquisme.

  Fet i fet preferim Tarradellas.

  ResponElimina
 2. Aquest blog és d'una il·lustració permanent exemplar. Sí, es clar. Els qui ens hem hagut d'espavilar com varem poder els anys de la nostra joventut per poder-nos assabentar una mica de la realitat que ens envoltava, n'hauríem de fer un homenatge permanent a l'autor d'aquest blog, almenys jo. Sí, n'havia sentit parlar d'en Serra i Moret, però no en sabia res. Esclar, que si m'hagués agafat la febre d'endinsar-me als pous de la història i furgar com un bon "xafarder" que cal en un bon historiador, doncs ara jo en sabria molt més.
  Tenim altres "cocos" dins del nostre entorn, però. Llàstima que prefereixin mantenir-se al marge o amb l'anonimat!
  Salut i abraçades!

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)