Es confirmen els pitjors auguris (#papers)

Us en parlava alarmat fa poc. Els mitjans de Salamanca han parlat aquests dies de la primera conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional del mes de gener referent a la documentació retornada a Catalunya procedent de l'anomenat Centre Documental de la Memoria Histórica, ubicat a la ciutat castellana. Un suposat investigador, Policarpo Sánchez de la Iglesia, ha presentat ja al registre de la Subdelegació del Govern espanyol a Salamanca una sol·licitud per via administrativa requerint la devolució de tota la documentació lliurada a Catalunya que no ha estat retornada als titulars reconeguts com a legítims hereus de les persones i entitats a les quals els foren confiscats per les autoritats d'ocupació franquistes el 1939. Dic suposat investigador, perquè si un es pren la molèstia de buscar-lo a la base de dades de l'ISBN o al cercador de Dialnet (portal que aplega centenars de referències a diversos tipus de publicacions) descobreix que sembla no haver publicat ni una sola monografia, ni un sol article. Personatge de paper estrany, doncs, ara que parlem tant del CNI.

La màquina, doncs, està en marxa. El suposat investigador castellà diu que en cas que la Generalitat no accedeixi a la seva petició en un termini de temps curt, procedirà a interposar una demanda judicial contra el govern català. Ahir la qüestió dels Papers que encara falten per arribar va tornar al Congrés espanyol, mitjançant una pregunta parlamentària d'Esquerra. Però, entretant, tot i que entitats com la Comissió de la Dignitat semblen encara no ser ben bé conscients de la situació, en poc temps, la notícia saltarà definitivament: quan encara no s'ha aconseguit la total devolució dels materials confiscats que es conserven (Wert sembla mantenir paralitzades les operacions) una part dels documents que, amb tantes penes i treballs, varem aconseguir fer retornar a casa per decisió de governs anteriors, haurà d'emprendre ara el camí de tornada: el mateix d'aquell fatídic tren de 1939. Sí, amics i amigues, aquest és el diàleg que ens proposen. Parar la galta, gairebé a diari, a una nova bufetada a la nostra dignitat com a poble. Féu, féu.

Comentaris

  1. Sóc molt ignorant en temes jurídics però se m'acut que alguna llei hauria d'emparar que tot el que queda "abandonat" en terra de Catalunya, el seu hereu per defecte sigui el Parlament de Catalunya. Alguna cosa així solucionaria aquest buit davant d'una conducte tan tergiversadora del normal del sentit comú.
    Mentrestant, aquest retorn se'l podria ajornar al·legant que encara no s'han esgotat totes les possibilitats de trobar els seus hereus legítims.
    No sé si és massa primària aquesta proposta, però en cas que sigui vàlida, feu-la arribar als juristes del Parlament, si us plau!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)