Ves al contingut principal

Es confirmen els pitjors auguris (#papers)

Us en parlava alarmat fa poc. Els mitjans de Salamanca han parlat aquests dies de la primera conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional del mes de gener referent a la documentació retornada a Catalunya procedent de l'anomenat Centre Documental de la Memoria Histórica, ubicat a la ciutat castellana. Un suposat investigador, Policarpo Sánchez de la Iglesia, ha presentat ja al registre de la Subdelegació del Govern espanyol a Salamanca una sol·licitud per via administrativa requerint la devolució de tota la documentació lliurada a Catalunya que no ha estat retornada als titulars reconeguts com a legítims hereus de les persones i entitats a les quals els foren confiscats per les autoritats d'ocupació franquistes el 1939. Dic suposat investigador, perquè si un es pren la molèstia de buscar-lo a la base de dades de l'ISBN o al cercador de Dialnet (portal que aplega centenars de referències a diversos tipus de publicacions) descobreix que sembla no haver publicat ni una sola monografia, ni un sol article. Personatge de paper estrany, doncs, ara que parlem tant del CNI.

La màquina, doncs, està en marxa. El suposat investigador castellà diu que en cas que la Generalitat no accedeixi a la seva petició en un termini de temps curt, procedirà a interposar una demanda judicial contra el govern català. Ahir la qüestió dels Papers que encara falten per arribar va tornar al Congrés espanyol, mitjançant una pregunta parlamentària d'Esquerra. Però, entretant, tot i que entitats com la Comissió de la Dignitat semblen encara no ser ben bé conscients de la situació, en poc temps, la notícia saltarà definitivament: quan encara no s'ha aconseguit la total devolució dels materials confiscats que es conserven (Wert sembla mantenir paralitzades les operacions) una part dels documents que, amb tantes penes i treballs, varem aconseguir fer retornar a casa per decisió de governs anteriors, haurà d'emprendre ara el camí de tornada: el mateix d'aquell fatídic tren de 1939. Sí, amics i amigues, aquest és el diàleg que ens proposen. Parar la galta, gairebé a diari, a una nova bufetada a la nostra dignitat com a poble. Féu, féu.

Comentaris

  1. Sóc molt ignorant en temes jurídics però se m'acut que alguna llei hauria d'emparar que tot el que queda "abandonat" en terra de Catalunya, el seu hereu per defecte sigui el Parlament de Catalunya. Alguna cosa així solucionaria aquest buit davant d'una conducte tan tergiversadora del normal del sentit comú.
    Mentrestant, aquest retorn se'l podria ajornar al·legant que encara no s'han esgotat totes les possibilitats de trobar els seus hereus legítims.
    No sé si és massa primària aquesta proposta, però en cas que sigui vàlida, feu-la arribar als juristes del Parlament, si us plau!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.