Ves al contingut principal

Periodistes, disculpeu-me la intromissió (#mitjans)

Periodistes, disculpeu-me la intromissió. Però és que hi ha un parell de temes que afecten la vostra professió que em tenen admirat, per dir-ho d'alguna manera. Tan crítics i lúcids com sou, alguns, quan voleu. Saben que us necessiten. Sense vosaltres, els partits en concret i els polítics en general no poden arribar als ciutadans, del vot dels quals (encara que sigui en llistes tancades i bloquejades), viuen. I aleshores, perquè no féu valdre el vostre poder? La cosa fa pensar malament. Potser la realitat de dependència és exactament la contrària i els mitjans són en realitat simples corretges de transmissió subvencionades i mantingudes pels qui manen de veritat. Entre altres tantes coses, possiblement, la crisi ha liquidat també allò del quart poder. Tot això ve a compte, com us deia, d'un parell de circumstàncies que no acabo d'entendre. El primer, les compareixences públiques sense preguntes. La del president espanyol Mariano Rajoy de l'altre dia, per donar compte del cas Bárcenas, seria un exemple esfereïdor.

La imatge era la dels periodistes a la sala de premsa contemplant el discurs a través d'un monitor de televisió. És que l'interfecte ja no era, ni al mateix espai! Inconcebible. Com és possible que cap mitjà acudís a una convocatòria de tals característiques? No podia el president enviar el text de la seva declaració per correu electrònic o, simplement, penjar-lo al web de la Moncloa. Increïble. L'altre moment que em té admirat és quan les televisions emeten les imatges dels actes electorals realitzades pels mateixos partits. Al·lucinant. Els periodistes no poden captar les que vulguin sota el seu criteri professional! Les televisions públiques encara es pot entendre que, obligades per la normativa electoral, s'ho hagin d'empassar. Però, els mitjans privats, per què transigeixen en aquesta humiliació provocada pels totpoderosos partits? Em sembla increïble. I crec que tots dos fenomens tenen una solució ben fàcil: si cap mitjà col·laborés a difondre les notícies que els partits volen manipular de manera tan barroera, si no es publiquessin enlloc, crec que correrien a recuperar ben ràpidament la normalitat d'unes condicions per a la informació mínimament digna.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…