Ves al contingut principal

Col·locar els damnificats per ordre (#retallades)

Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona
Espanya ens posa a barallar-nos entre nosaltres per la gestió de la misèria. Heu de retallar aquells! No aquells altres! És aquella estampa d'un grup arribat a l'extrem de la inanició en un entorn advers i forçat finalment a matar-se entre ells per una autèntica engruna, la qual, una vegada consumida, els deixa (als qui queden) exactament al mateix punt on eren. És la imatge que em ve al cap quan penso en l'impagament de la Gestoria a les farmàcies catalanes. Aquesta mesura em porta a pensar també en totes les altres víctimes d'aquesta situació, de la qual només ens podem sortir amb la independència. I és per això que alguns continuem tenim pressa, ens manifestem exprés i tal i tal, encara que ens diguin, en una pirueta lamentable, que som gent poc seriosa i insubstancial. Quina realitat deuen veure i viure ells? Deia que penso en totes les víctimes. Ho dic perquè n'hi ha que tenen mitjans per protestar i n'hi ha que no. Que tenen capacitat mediàtica o que no la tenen. Que participen de serveis essencials que es poden bloquejar o no. Que poden exercir pressió al carrer o no. I això fa que la seva situació dantesca arribi a tothom i es comuniqui bé o que resti fosca i amagada.

I convé que, sense que això s'interpreti com un menysteniment envers els qui més capacitat tenen de queixar-se, sapiguem que encara n'hi ha d'altres que, per precaritzats, no tenen ni la possibilitat de fer arribar als altres la seva situació desesperada. Fa pocs dies, els mitjans informaven que els farmacèutics, un col·lectiu que durant molts anys ha gaudit d'un tractament privilegiat per part de l'administració i ha fet molts (però molts) diners en els temps de vaques grasses, ara no cobren les factures que els deu l'administració des del mes de novembre. Fa tres mesos. Això està fatal i és hiperdenunciable. Però és que hi ha centenars, milers de petits proveïdors, empreses i autònoms més febles, als quals no se'ls paga (em fa l'efecte) des del mes de juliol de l'any passat, quan la Gestoria va tancar la barraca d'alguns capítols pressupostaris. Gent que ha fet treballs per a la Generalitat, ha avançat els diners de les cotitzacions socials i l'IVA fa sis mesos i que encara no ha cobrat. Sí, sé que el problema de les farmàcies afecta la salut i és molt i molt important, però em fa l'efecte que, en això de la denúncia de les retallades, també hi ha classes.

Comentaris

 1. I tant que n'hi han de classes, però també amb els privats no solament amb aquells que treballen (o treballaben) per la Generalitat, o l'estat o qualsevol administració, l'estat espanyol és l'unic estat d'Europa on els pagaments entre empreses és fan a 180-210 dies desde la data factura ( ah i a cobrar el dia 25) això vol dir que un autònom o petita empresaha d'estar gairabé 9 mesos sense cobrar, però consumint energia, sous, contribucions, seguros, pagant religiosament els trimestres d'IRPF ( 20% del benefici, que encar no han cobrat) i l'IVA ( que tampoc han cobrat) perque clar pagar d'aquesta manera només és pot fer en una direcció la de les grans empreses cap a les petites ( que aquestes la majoria dels pagamanets son a 30 dies)
  I en cap cas això és justificable, ja que les administracions cobren els impostos quan toca, i la majoria de les empreses grans cobren al contat, peruqe per exemple Abertis cobra cadsa cop que pasa un cotxe i del govern cada cop que no pasa, i les seves inversions se l'haurien de fer amb el seu diner ( demanat a banc o no) però el que no pot ser és que a les seves empreses proveidores els hi paguin a 180-210 dies, o com ho fà ACS el Florentino o com ara fà la Mango (que està construint la seva mega seu central a Lliça i els proveidors cobren a 180 dies) o Elecnor i podriem seguir, no és de rebut que els autònoms, petites i mitjanes empreses siguin les que financien les inversions i els contractes de les grans empreses per la llei de l'embut.
  Això és un gran perjudici pel texit productiu, i hi ho va ser també en plena bonança encara que quedés disimulat.
  En fí que lo de les farmacies és greu, molt greu, però quan siguem independènts moltes coses s'hauran de canviar, i l'obligació de pagar també.

  Pels historiadors, sabeu que la famosa llei de suspensió de pagaments ( ara dita concurs d'acreedors) la va fer Aigües de Barcelona a principis del SXX i que pràcticament és la mateixa encara

  Eliseu

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…