Perles eslovenes (i IV) (#Reconeixementinternacional)

Tot i les paraules del cap de la diplomàcia austríaca, el cert és que la reacció de la comunitat internacional a la Declaració unilateral d'independència del Parlament eslovè és radicalment contrària. La Vanguardia s'hi recrea en l'edició del 27 de juny, dos dies després: "Los gobiernos europeos y la Administración norteamericana se han manifestado a favor de una Yugoslavia unida, al tiempo que han hecho un llamamiento a las repúblicas balcánicas para que resuelvan sus diferencias pacíficamente. [...] Entre los países comunitarios, Alemania y Francia indicaron expresamente que sus gobiernos no reconocerán a las repúblicas independentistas. [...] También los gobiernos de Dinamarca, Suecia, Rumania, Bulgaria, Canadá y Australia hicieron pública ayer su intención de no reconocer la independencia croata y eslovena. La prudencia caracterizó las declaraciones de Budapest y Praga [...] Frente a la ola de rechazo suscitada por las declaraciones de independencia, el influyente diario Financial Times de Londres afirmaba en su editorial que "mantener una Yugoslavia unida bajo el presente statu quo es contribuir a la inestabilidad."

Després de seguir a la premsa les reaccions diplomàtiques a la independència eslovena, només un ràpid repàs a la història posterior, de la mà del llibre de Martí Anglada: pocs dies després Estònia, Letònia i Lituània van reconèixer Eslovènia. A principis de desembre del mateix 1991, foren Geòrgia, Ucraïna i Bielorússia. El 19 del mateix mes ho feren Suècia i Islàndia. El 13 de gener de 1992, l'Estat Vaticà; el dia 15, Alemanya i els altres onze estats membres de la Comunitat Econòmica Europea, entre els quals Espanya. El 16 de gener, Canadà i Austràlia. Els Estats Units, una vegada es van assegurar que el fet no complicaria les relacions amb Rússia, van procedir al reconeixement eslovè el 7 d'abril de 1992. El 22 de maig del mateix any, la República d'Eslovènia era admesa a les Nacions Unides. El 2004 accedí a la Unió Europea i a l'OTAN, i el 2007 a la zona euro. Conclusió d'aquesta sèrie de quatre apunts: tothom afirmarà sempre i en tot lloc que no ens reconeixerà mai de mai fins just cinc minuts abans de fer-ho. I pensar el contrari és d'una ingenuïtat total. Cal ser mentalment forts per assumir-ho i, naturalment, continuar endavant!

Comentaris

 1. Aquest article teu, estimat Granollacs, m'ha recordat el d'en Joan Majó que apareix avui a l'Avui. Tothom va amb por poruga de no fer mai cap pas endavant. Doncs, punyeta!, nosaltres sí! I dic sí per la raó que tenim i la que ens aportes amb el comentari del "Financial" indicant que mantenir aquestes unions artificialment és contribuir a la inestabilitat. Aquestes unions són el producte de guerres imperialistes allunyades de les nacions naturals. Cal retornar a la natura i la societat el que és seu de ple dret.

  ResponElimina
 2. Ja s'acaba? Se m'ha fet curta la sèrie :-)

  Un dels temes més interessants que tracta en Veiga (comentat al 1er article de la sèrie) és com els eslovens van saber aprofitar la intervenció armada Sèrbia per fer propaganda. Van fer mol soroll, va fer sonar alarmes antiaèries sense que avió passes, i van portar els combats cap a les fronteres. Els italians i austríacs, en preveure una possible arribada de refugiats eslovens van contribuir també a accelerar el reconeixement per tal de para la guerra.

  Si un dia s'escapa un tanc (o mig), ja saben: soroll i propaganda. Així s'evita que, un dia, entrin de debò fins a la cuina.

  @elsomatent

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)