Perles eslovenes (II) (#Reconeixementinternacional)
En aquests mesos ja ens hem acostumat al fet que les autoritats espanyoles i els dependentistes catalans ens diguin dia sí dia també que Catalunya serà expulsada del món mundial. Continuo amb les meves perles eslovenes. Som el 22 de juny de 1991, tres dies abans que el Parlament del país, avançant-se en un dia al que havia estat anunciat, faci la Declaració unilateral d'independència. La Vanguardia publica una notícia de l'agència AFP sobre la visita realitzada el dia anterior a Belgrad pel secretari d'estat nordamericà, l'equivalent a l'habitual ministre d'afers exteriors: "James Baker, desaconsejó ayer en Belgrado a las repúblicas federadas que tomen cualquier iniciativa encaminada a secesionarse de Yugoslavia, mostró su esperanza en que no tenga lugar en el país "un baño de sangre" y aseguró que "de ninguna manera" se han agotado las posibilidades de diálogo. "Nosotros desaconsejamos toda acción unilateral" de cualquiera de las repúblicas, declaró Baker [...], y aseguró que Estados Unidos no reconocerá a Eslovenia ni a Croacia si se separan del resto de la Federación. "Todos estamos en contra de actos unilaterales, ya lo constaté en Berlín con los líderes de la Comunidad Europea y de los países vecinos de Yugoslavia", dijo".

Al dia següent, a l'edició del 24 de juny, Isidre Ambrós, l'enviat especial del diari a Luxemburg, reporta la opinió de les institucions comunitàries sobre el cas eslovè: "La Comunidad Europea (CE) no reconocerá ninguna decisión unilateral de independencia que adopte cualquiera de las repúblicas yugoslavas y rechazará mantener todo tipo de contactos diplomáticos de alto nivel con las mismas. Los ministros de Asuntos Exteriores de los doce países miembros de la CE adoptaron esta decisión durante el cónclave extraordinario que celebraron ayer en Luxemburgo para preparar la reunión de jefes de Estado y de Gobierno que tendrá lugar los días 28 y 29 de este mes en el Gran Ducado. Con esta toma de postura -anunciada por el ministro luxemburgués, Jacques Poos, cuyo país detenta la presidencia comunitaria hasta finales de mes-, la Comunidad Europea se suma a los esfuerzos diplomáticos internacionales que se están Llevando a cabo para evitar el desmembramiento de Yugoslavia. La advertencia de los Doce a las repúblicas secesionistas se suma así a las realizadas a lo largo de la última semana por el secretario de Estado norteamericano, James Baker, en su reciente visita a Belgrado, así como por estados participantes en la Conferencia sobre Seguridad y Cooperación Europea (CSCE), en su reciente sesión celebrada en Berlín."

Comentaris

 1. Els eslovens tenen molt a agrair als alemanys, ja que van ser el qui van obligar a bona part del socis europeus a reconèixer les noves repúbliques.

  La premsa espanyola van tornar a fer el ridícul. Va fer servir un argumentari que els catalans coneixem molt bé: el nazisme. Així, s'insistia en que tot era una maniobra alemanya per acabar reconeixent Croàcia, aliat durant la IIWW. Absurd. Els alemanys volien salvar un conflicte imminent i, cert és, aconseguir eixamplar els seus mercats cap els balcans, però res a veure amb recuperar els ustachas.

  França, aliat de Sèrbia des de el S.XIX, va exercir de líder del grup de la UE que no volia reconèixer ningú. I Espanya, preocupada per tot el que soni a secessió, li va fer seguidisme. Els britànics, suposo, miraven què deia l'amic americà.

  Ara bé, si recordem que va passar amb la imatge de França a Srebrenica, no tinc absolutament clar que França tornés a actuar ara igual.

  Veure'm.

  @elsomatent

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)