Ves al contingut principal

Una altra Junta de Braços: desistir o resistir (#establishment)

L'arxiduc Carles
D'aquí pocs mesos es compliran tres-cents anys d'un moment transcendental en la història del país. El 30 de juny de 1713 s'inaugurava una Junta General de Braços, una mena de Cort general, però sense presència del monarca. La gran assemblea de les forces vives del país. Hi acudiren el grans eclesiàstics, nobles i cavallers i decenes de representants de les ciutats i viles del país encara no ocupades. Davant la constatació que les potències de la Gran Aliança de la Haia optaven per abandonar Catalunya a la seva sort, calia decidir si el país es lliurava definitivament a la ira dels borbons o si es decantava per la resistència a ultrança amb l'objectiu d'assegurar la supervivència de les institucions històriques del país, fos amb una victòria que hagués fet viable un canvi en l'escenari internacional, fos forçant una capitulació que permetés incloure entre les seves condicions la preservació del model polític dels perdedors. No ens ha pervingut massa documentació original de la reunió dels braços, però sí podem reconstruir d'alguna manera els debats d'aquells dies. I en fer-ho, la mirada de present apareix incontestable.

Avui com aleshores, la reculada de l'establishment és innegable. Mai han cregut a fons en el país i ara menys. Els eclesiàstics es dissolen ràpidament, tot afirmant que ells no poden parlar en matèria de guerra, però assenyalant sense dubtes que són partidaris de l'armistici, de la pau dels morts. El braç de nobles i cavallers es reuneix i discuiteix dividit. Però una primera votació, sota la pressió dels mateixos ministres imperials, enregistra finalment la victòria dels partidaris de desistir. Només resta el braç reial o popular. La darrera esperança. Al carrer, el poble es manifesta públicament en defensa de la resistència a ultrança i amenaça les classes dirigents. Una lliçó de present. Els discursos de partidaris i detractors són brillants. Guanya la resistència clarament. La gent ho vol. I el braç militar, en una segona votació, gira cua i s'afegeix a la majoria. El 9 de juliol de 1713, finalment, la Junta General de Braços publica per tots els racons del país no ocupat la seva crida definitiva a la resistència. Em fa l'efecte que, tres-cents després, ara som exactament en el mateix punt i amb protagonistes semblants.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.