Heu fet tard per a la tercera opció en la pregunta (#Consulta)

Pena-roja de Tastavins (Matarranya)
El famós article al diari The Times de fa uns dies ha servit per posar de relleu a Europa el perill que suposa un procés descontrolat d'independència de Catalunya. Perfecte. Moolt bé. Que en siguin conscients i forcin Espanya a acceptar-lo de manera pactada, civilitzada. És exactament el que volem. Per ser més precisos, l'autor proposa com a sortida de l'atzucac actual un referèndum pactat en el qual s'inclogui una tercera resposta diferent al sí o el no: la reforma federal de l'Estat espanyol. Si del que es tracta és de desactivar així l'independentisme he de donar-los males notícies. Guanyaríem igual. No només perquè és una opció absolutament impossible de creure, després d'haver viscut trenta-cinc anys d'estafa en la Primera Transició. Sinó perquè el suport a l'independentisme s'ha consolidat de tal manera a la societat catalana que ja no té marxa enrere possible. El referèndum amb tres respostes (autonomia, federalisme o independència) hauria estat una opció intel·ligent després de la Sentència de l'Estatutet l'estiu de 2010 i fins a principis de 2012. Des d'aleshores és absolutament inviable. Fracàs federalista garantit.

No penseu que apunto aquesta cronologia de manera arbitrària. Simplement, cal fer un seguiment de les enquestes del CEO pel que fa a la resposta en aquesta opció de tria múltiple sobre la vinculació entre Catalunya i Espanya (pregunta 28 del Baròmetre trimestral). Encara el juny del 2011 l'opció per la independència era la tercera (25,5%) superada netament per l'autonomia (31,8) i el federalisme (33): era a més la primera vegada que el federalisme superava l'autonomisme, com si el país, abans de decantar-se definitivament per la independència, busqués un graó intermig. Si Espanya hagués estat intel·ligent, en aquells mesos, aquesta opció hauria tingut possibilitats serioses de guanyar. Però el febrer de 2012 la independència va superar ja l'autonomia en la tria múltiple i el mes de juny del mateix any esdevingué per primera vegada l'opció preferida dels catalans. Des d'aleshores no ha parat de créixer i en el darrer Baròmetre la preferència independentista (46,4%) ja més que dobla les altres dues (20,7 autonomia i 22,4 federalisme). Aquells que pretenen aturar la independència a base de plantejar estacions intermitges (de Duran i Lleida a l'articulista de The Times), simplement, han fet tard per aturar el decantament independentista del país.

Comentaris

 1. L'autonomisme és un greu error del que ens en podem desfer de seguida. Té iguals vots que PP-C's però comptem que recollien vots per aprimar l'administració i per estar a la contra de tot i tots. Es a dir, vots deixalles. Més els propis. Posem C's 3, PP, menys dels que tenia.

  No trobarem mai qui expliqui les opcions en plè Abril de forma master del univers?? en fi.

  Molta xerrada i cafè per tots, i palmadetes als collons, i res de res. Navarro tindrà uns pactes morts abans de sortir del forn, on Rubalcaba quan li peti tot dirà "ja no estic d'acord" i ho desfarà. No tenen una base on sostenir-se els seus pactes, només una xerrada que val per aquell dia. Però quan ells vulguin abaixar-nos el sostre de dèficit, quan es vulgui enviar tropes a Martistàn de Les Fusions Nuclears i Catalunya vulgui la pau, o quan vulgui fer "sanidad para todos" basada en Madrid, dirà "yo soy el centro, y el centro soy yo" o "«el Estado soy yo»" i ja està. Absolutisme al canto si convé. Qui dóna? Rubalcaba manant a Moncloa. Qui rep? Navarro. Perquè rep? perquè Rubalcaba li dóna. I ja ho diuen qui t'ho dóna t'ho treu.

  Els vots anirien així segons el navarrisme: el Poble Català votaria asimilar-se para siempre con el patrio pueblo espanyinyo en el país Espanyoles Todos del FFB Fieles, i donaria tota la seva sobirania al centre del país, Madridistàn, o Moncloistàn que a la vegada donaria totes les sobiranies a Rubalcaba en aquest cas. Rubalcaba doncs donaria a Navarro competències i les treuria unilateralment a voluntat. El TC no existiria massa, i faria lo mateix que ara. En certa manera és perdre les competències http://www.govern.cat/pres_gov/govern/ca/govern/consell-executiu/ i no tenir les http://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Composici%C3%B3n_del_Gobierno_de_Espa%C3%B1a_(X_Legislatura) per a acabar amb la tita tallada i fets monges.

  A veure, he sentit que en un land o altres sols tenen la policia de competència. I res més. Si ens pasés, tots només parlarien de la policia, de res més.

  En canvi, si trobessim or per tota la península a gigatonelades, i Alemanya se'ns federés, com és país, retindria la seva sobirania, i simplement fariem el que es diu tractat, que és entre països, una evolució dels pactes entre països. Ni en això seriem país amb el federalisme.

  Per tant, les opcions que té el no independentista per la raó X, són horroroses. A menys clar, que com a persones responsables, tot i saber que amb un 80% d'independentistes ells poden perdre, es dediquin a pensar què volen. Autonomisme que ens durà a una fiscalitat de 1981, a un maltracte polític, a interferències com Isabel II de les 2 Espanyes, a corrupció, etc a tot lo que tenia l'absolutisme d'aquella i d'aquesta època, etc? ho dubto, o són grillats com C's. Fins i tot la Camacho sembla recular i tot en això dient "doneu-nos la fiscalitat nova o no voto igual". Per lo que segurament pagaràn 1000€ cadascún.
  O bé poden decidir per una versió de més autonomia. Però què seria? igual que 2011. Cosa no tolerada per Espanya. Però Rubalcaba podria afartar-se i millorar-ho. Zapatero ni ho va aconseguir ni donar. "no hi ha lleis deia".

  Per tant li cal més radicalitat: li cal molt més que l'autonomia que en 35 anys ens ha tornat a 1978 però amb MP6 i 4K i més parides mentals que xumen energia elèctrica, tot per "un món millor". El que li queda són 2 opcions, no hi ha cap més al món. A part de dictadures que seria unitarisme/unionisme extrem.

  Es diuen federalisme i confederalisme. Però cal que entengui aquesta persona que ambdós, portats de bona forma i no com Navarro o Rubalcaba actualment, comporten que hi hagi 2 Estats que facin TRACTATS
  confederal - "Unió d'estats sobirans per a l'assoliment d'uns determinats fins comuns"
  però com es fa l'unió?

  ResponElimina
 2. part II
  federal - "unió d'una sèrie d'estats sota una mateixa constitució política, la qual respecta llur autonomia en els afers interns i estableix un poder superior, l'estat federal, que estén la seva sobirania sobre tots ells i que té reservades totes aquelles matèries que afecten l'ordre general. "
  i com es fa l'unió?

  això és el puntal de Navarro: la forma de pactar i que després Rubalcaba, Espanya, PERDÉS tota capacitat de canviar les coses fins i tot per referèndum de tots els estats.

  Navarro diu que és a pactes. Pactes amb una regió, pel motiu X, segons Rubalcaba. Asimetria, però vol que siguem sols 1 sol Poble. De "nacionalitats" neologisme sense significat veritable al necessitar-se a la consti i no li apareix el significat fins DESPRÉS de fer-la, a no-res, quedant l'article 2 així:
  "Artículo 2.
  La Constitución se fundamenta en la indisoluble nación del Estado Federal Espanyol, patria común e indivisible de todos los espanyoles, y reconoce y garantiza el derecho a la autonomía de los estados que lo integran y la el pago-pago al gobierno central"
  Hi ha DIFERÈNCIES. sortiria l'article 10, com aquell de 1882, dient "Catalunya es un Estado con una rica historia con patatas". i poc més.
  Seria asimètric perquè sí.

  Quina culpa tenim que els que defineixen siguin tant newbies, fins i tot en anglès, o molt xerraires.
  http://oxforddictionaries.com/es/definicion/ingles_americano/federation?q=federation
  http://oxforddictionaries.com/es/definicion/ingles_americano/confederation?q=confederation

  no et diuen què és ni com es porta a terme un "pacte" etc per a l'unió

  Però la clau torna a ser la paraula "Estat". s'ha repetit molt que no som estat. Perquè?
  "2a nation or territory considered as an organized political community under one government:
  Germany, Italy, and other European states
  an organized political community or area forming part of a federal republic:
  the German state of Bavaria
  (the States)informal term for United States."

  si bé un estat com California reté sobirania, en té que donar a l'estat central. En una confederació, reté quasi el 100% de sobirania. Però com sempre ens fixem, els països amb estats federats o confederats, aquests estats eren abans països. Estats sobirans.

  http://www.diccionari.cat/lexicx.jsp?GECART=0125571
  sobirà "1 adj 1 Que és per damunt de tots els altres; suprem"
  Un Estat Sobirà implica independència.

  El que volen els federals és saltar-se això de parlar de quin tipus d'estat és. I al final les males definicions acaben petant les ments

  ResponElimina
 3. part III
  http://www.etymonline.com/index.php?term=federal&allowed_in_frame=0
  "federal (adj.)
  1640s, as a theological term, from French fédéral, from Latin foedus (genitive foederis) "covenant, league, treaty, alliance," related to fides "faith" (see faith).

  Meaning "pertaining to a treaty" (1650s) led to political sense of "state formed by agreement among independent states" (1707), from phrases like federal union "union based on a treaty," popularized by formation of U.S.A. 1776-1787."
  Segons la definició que vinc repetint, es necessita un tractat, i aquests sols s'empren per a països. Per tant, l'estat ha de ser sobirà, Catalunya ha de ser un Estat Sobirà Plenament Independent per a que pugui ser o federal o confederal, encara que no guanyeu.
  L'arrel llatina no enganya, diu poc però ens diu les paraules que conforma després en la nostra i altres llengües. Fa tanta "por" la paraula que diversos països tenen la mateixa, http://en.wikipedia.org/wiki/Federalism aneu canviant l'idioma a la wiki i veureu.

  en resum,
  si ets autonomista, estàs grillat com un bou boig, ens destrosaràn si seguim així, sispli vota SÍ encara que no t'agradi CiU, ERC, CUP

  si ets federalista o confederalista, has de votar la plena independència de CAT per a dotar a CAT de plena independència i després demanar al teu cap polític que convoqui un referèndum pel federalisme o confederalisme amb Espanya, sempre que Espanya ho vulgui també. Digui el que digui el teu cap polític, vota SÍ

  si ets independentista, vota SÍ

  si ets qualsevol altre vota SÍ i ja faràs un partit després de la independència, si no petarem.

  En resum 2, vota SÍ i demostra als polítics que no sols no t'has llegit res per informar-te de les confusions del món, si no que t'agrada la CAT independent directament i ja està.

  pot sortir algú dient "oh, és adoctrinament". No, és llegir-se definicions i veure que realment es van esborrant opcions, ara serien
  1- Independència plena sense federalismes ni confederalismes, però res us treu creure que després guanyareu un referèndum federalista o confederalista amb Espanya, en somnis clar per més cru que soni
  2- Federalisme asimètric o confederalisme

  Només 1 votació, 1 referèndum, 1 pregunta "vol vosté votar d'una DUI cop la independència plena de CAT perquè les 5 vies no les envien?" al 2013

  Com diuen Keep Calm però DUI ja, o Keep Anxious and DUI now

  Fi.
  P.D: Si ets federal, cada dia ens fas parlar més, no pot ser ^^U disculpes pels 3 catxos

  ResponElimina
 4. 1-Si els espanyols tinguessin intel·ligència política haurien convocat un referèndum amb múltiples opcions ja fa molts anys i ens haguessin desactivat per una bona temporada, tot amanit amb bonrotllisme felipista. però són com són i ara s'ho han trobat.
  2-Com que em malfio de la solidesa intel·lectual de molts neoindependentistes, en un referèndum amb tres respostes podríem tenir un bon disgust, amic Granollacs...

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)