Ves al contingut principal

L'altra etimologia de botifler (#establishment)

Ripoll
El Gran Timoner explicava el dia de Sant Jordi en una molt interessant i recomanable entrevista a El Punt/Avui que percep una clara majoria a favor de l'estat propi en l'àmbit de les forces socioeconòmiques, amb l'excepció dels peixos grossos que ostenten les principals quotes de poder. No són gaires, però concentren una bona part dels mitjans i l'economia del país i no estan disposats a perdre fàcilment la seva condició de privilegiats del dependentisme. Pocs dies més tard, el President rebia una reiterada i sonora escridassada durant el lliurament de premis del Trofeu Comte de Godó de tennis, l'escenari cortesà més florit del calendari dependentista a Catalunya. Per a un català conseqüent amb els interessos de la majoria del seu país, que la gent d'aquella alçada de la ciutat de Barcelona et xiuli és un veritable honor: de gust, de gust, el que es diu de gust, la majoria no aplaudeixen dels del gener del 1939 i a no gaire distància.

A mi em va recordar els temps universitaris, quan el professor Josep Maria Torras i Ribé, amb les seves acuradíssimes fitxes a la mà, apuntava un sentit social a una altra possible etimologia de botifler, paraula documentada a Barcelona des del 1702-1703. Sabeu que el més comú és identificar l'expressió com un derivat de la francesa "beauté fleur" (bella flor) en referència a la flor del lliri (flor de lis), daurada sobre fons blau, que compon l'escut d'armes de la Casa de Borbó. Per la seva semblança, però, Torras apuntava també la possibilitat que el terme botifler es derivés de botifarra, tot fent referència al caràcter socialment privilegiat i per tant, ben alimentat de carns i greixos, de molts dels més destacats partidaris del Borbó a Catalunya. Segons sembla, a Mallorca fou habitual l'ús del terme botifarra per referir-se als homes grossos locals aficionats al Borbó. Ja veieu, doncs, botiflers, botifarres, els que continuen satisfets enmig de la catàstrofe dels seus conciutadans. La història és circular, tot torna.

Comentaris

 1. http://www.diccionari.cat/lexicx.jsp?GECART=0020932
  "botifler -a
  [1700; variant de botinflar, -at 'galtut']
  1 adj i m i f 1 Que té les galtes molt grosses.
  2 fig Inflat, presumit, arrogant. "

  "botinflar-se [1776; de bot1 i inflat]
  v pron 1 Inflar-se, embotornar-se.
  2 figues botinflades Figues plenes i arrodonides sense ésser, però, encara ben madures""

  "Derivat de botinflar, «estar inflat com un bot»."
  ""bot1 [1249; del ll. vg. buttis, provinent, sembla, d'una llengua preindoeuropea]
  m 1 1 Cuir, generalment de boc, que, cosit i empegat, serveix per a contenir vi i altres líquids. Foradar-se un bot de vi. Un bot olier. Inflar-se com un bot."

  a Mallorca, eren botifarres. Cara inflada diuen.
  Gent que segurament menjaven i bebien a mansalva aprofitant-se dels sous elevats que rebien dels absolutistes. La Guerra de Successió o més aviat la guerra antiexpansió de l'absolutisme, que va impedir crèixer a França i que va impedir que s'ajuntés amb Espanya, ja diu que no tothom tenia tant, que l'absolutisme ja feia estralls i per tant clar que aquells tenien la cara inflada i també gota i la resta.

  El problema és el partidisme que els dilueix en comptes d'expandir el que diuen o recular-ho. De totes les opcions que té CAT,
  1- independència plena CiU ERC CUP
  2- federalisme ICV
  3- confederalisme Unió
  4- autonomisme destructiu

  on posarieu els que estàn contra la independència, a PSC, o a PPC? C's no es considera que faci res de res. I qui està en contra de Mas ara? Navarro, fins i tot el partit li diu que no pot ser, perquè la banda catalanista vol el 2% de sostre de dèficit i moltes coses Mas style. Però el més important dels falsos federalistes anticlericals és que cada cop es tornaràn més males puces.
  Els empresaris, que ja han parlat, veiem força d'independentistes, i altres que tenen un partidisme de dir "ei, fem-nos federalistes" estil ICV. L'autonomisme estava al màxim al 2010 i ens van collar com qualsevol altre, no té sentit ni tant sols empresarial. Dubto que es posin a tenir estelades verdes, però sí poden votar SÍ per a després dir que volen el federalisme, clar que amb consulta: federal, confederal o mantenir-se (opció de la majoria).
  L'altre dia http://blogspersonals.ara.cat/elpatidescobert/2013/04/30/la-catalunya-de-lempat-tecnic/ ho veia també: només posant l'abstenció com un NO i només NO, es quedava equilibrat. Espanyols, l'autonomisme i l'unitarisme/unionisme, han mort...

  ResponElimina
 2. Molt bo l'estudi semàntic de la paraula "botifler"! Ves per on, jo no la coneixia en la versió de la flor de llis, no. Em quedava prou satisfet acceptant per bo el de la botifarra, com un farciment que va omplint la panxa o botifarra de cadascú que vol.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…