Sobre l'administració pública (I): escanyats però eficients (els que quedin) (#retallades)

No és ben bé administrativa (per sort), però la meva feina té un component fort d'administració. Una part relativament important dels treballadors públics no fem tasques, diguem-ne, de primera línia en el servei públic: a les escoles, als hospitals, a les comissaries, a les residències de la tercera edat. Se'ns confia més aviat la gestió de les actuacions i la defensa dels interessos de l'administració pública en cadascun dels seus àmbits competencials. Una tasca amb poc lluïment públic. La nostra capacitat per cridar l'atenció és força més limitada que la de la resta dels servidors públics. I som l'objectiu favorit de les diatribes contra el funcionari, titllats de golfos i inoperants, des del simpàtic president català de la CEOE fins a la majoria de la població de peu, a cada crit populista llançat des dels mitjans.

L'austericidi ens està deixant en els ossos, amb una reculada salarial i organitzativa com mai des de la creació de la darrera Generalitat. En el meu cas, sumant IPC i retallades, d'un 30%. Però tenim feina, ens diuen, i això, enmig d'aquesta carrera enfollida per veure a qui li degraden més les condicions de treball, és una gran sort. Em sobta, però, la inconsciència d'alguns opinadors. Perquè gairebé al mateix temps que ens blasmen com a treballadors a càrrec dels pressupostos públics, sense valorar que som, probablement, el país d'Europa amb menys funcionaris en proporció a la població, ens retreuen el mal funcionament de l'administració. La lentitud en la tramitació dels expedients. Fixa't van trigar no sé quants dies a fer no sé què. Ui, fixa't. Som pocs i cada vegada menys. A ells els sembla fantàstic que ens donin canya, perquè desprecien o ignoren la nostra feina. Però, això sí, volen una administració ràpida i eficient, que faci la seva tasca sense recursos però a tota castanya. I, nois, ho sento, accepto que us desfogueu contra nosaltres, però tot no pot ser.

Comentaris

 1. ABSOLUTAMENT D'ACORD!
  Farà ja uns quatre anys, junt amb un company, vaig fer un petit estudi de la pèrdua de poder adquisitiu que patim els treballadors de la Generalitat: Des del 92, en que el President Pujol ens va congelar el sou prometent-nos que ho recuperaríem a l'any següent (ja, je, ji, jo, ju, ju, ju...!!), fins fa uns quatre, com deia, ja havíem perdut a la vora d'un 25% de poder adquisitiu.
  L'argument destructiu de que si treballem a l'Adm. és perquè som uns inútils, també l'he hagut d'escoltar. Però, aquests no s'assabenten o no en diuen res de res quan han de reconèixer l'alt nivell de qualitat assolit en treballs que ens han merescut la menció d'excel·lència per part d'autoritats estrangeres.
  Vaig haver d'aguantar el xàfec per part d'una persona de partit polític titllant-me de "cul agraït". La meva resposta era que si al carrer podria cobrar quatre vegades més, segurament seria amb finalitats d'interès lucratiu i no pas de servei al país. Més greu és encara que aquests sous que hi havia abans a la privada, tots eren amb una cotització a la S.S. del mínim i tota la resta era en comissions negres...
  Una altra cosa, els llits i quiròfans que tenien llogats algunes clíniques als hospitals amb personal hospitalari al servei d'aquests, etc... on anava el cobrament d'aquests espais, etc...?
  Per què tenim una Adm. feixuga? No serà que beneficia les gestories, procuradors, notaris i tota la maquinària paràsita de l'Adm.?
  En definitiva, i per no allargar-me més: Hi ha molta demagògia oportunista i poc anàlisi amb tot això i molt periodisme al servei d'interessos foscos.

  ResponElimina
 2. En aquesta URL http://1.bp.blogspot.com/-gq4NrR5cbRI/UaHisGmMVHI/AAAAAAAAAbg/bpWb6LcjdaY/s1600/funcionaris+a+europa.jpg veuràs el mapa de funcionaris d'Europa, on Caalunya, si be no és la zona de menys funcionaris, sí que és una de les que en té menys (percentualment).

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)