Ves al contingut principal

1939-2013: l'Espanya persistent (I)

"Medio siglo así, de envenenamiento criminal, permitido por gobiernos de una inconsciencia e insensatez que espanta. Gobiernos que dejaban irse formando una patria minúscula (con todo lo misterioso, profundo y trágico que implica) dentro de otra Patria, de la grande, de la de todos los españoles. Sin pensar aquellos vesánicos, que problemas tan enraizados en la entraña del hombre, tarde o temprano, con unas u otras apariencias, bajo uno u otro disfraz, terminan en enconada lucha de hermanos. Ya lo hemos visto, ya lo hemos padecido. Se empezó con juegos florales, y sardanas, y se ha terminado inmolando juventudes en el Ebro. Y esto no puede volver" (Luys Santa Marina, "España y Cataluña", Solidaridad Nacional, 9 de juliol de 1939). Haureu de reconèixer que les primeres línies d'avui us han fet dubtar. Que heu trigat una miqueta a estar segurs que la cita no era de Pedro J. Ramírez o Hermann Tersch. Tot torna. I entre 1939 i 2013 trobem repetides les idees força de l'Espanya persistent.

Aquests dies, en honor a l'establishment que ens vol amarrats al banc, sense aire, he començat a llegir Una burgesia sense ànima. El franquisme i la traïció catalana, de Francesc Vilanova (Barcelona: Editorial Empúries, 2010, 251 p). I el primer que m'ha colpit en començar-lo, farcit de textos de l'època amb una fortça evocadora espectacular, és l'extraordinària i preocupant similitud argumental de l'espanyolisme, entre 1939 i 2013, a l'hora d'explicar les causes per les quals s'ha arribat a la situació on som de trencament entre Catalunya i Espanya. Els nostres adversaris d'avui, certament, originals no són. La idea que una classe dirigent ha creat una falsa ruta, tapant la voluntat dels veritables catalans, els bons, els espanyols, es fa a tota hora present. Fins i tot en els discursos de les primeres autoritats d'ocupació. N'excel·leixen, però, els catalans que han guanyat la guerra. Com diria un home del comte de Godó, Manuel Tarín-Iglesias, "los buenos catalanes éramos nosotros. Esto estaba clarísimo." Continuarà.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…