Ves al contingut principal

Acabar amb la nació sencera (#memòria històrica)

Boí (Alta Ribagorça)
Han passat 300 anys i estem en guerra total, encara que algus vulguin mirar cap a una altra banda, brandant diàlegs, pactes federals i altres escenaris tan irreals que fan vergonya. Encara que alguns s'entestin en què no hem de commemorar el Tricentenari perquè els molesta admetre que ells, per contra, l'haurien no pas de recordar, sinó de celebrar, com a causant de l'Espanya de matriu castellana constitucional i borbònica actual. Però el projecte històric de Castella és el que és i no puc estar-me de transcriure-us unes molt savies i eloqüents paraules de la Gaceta de Barcelona / Continuación del diario del sitio y defensa de Barcelona, en concret, del número 4, publicat el 25 d'agost de 1713. Es tracta de la menció al saqueig de Manresa, que va provocar la destrucció de 800 cases. Diu el diari barceloní (la negreta és meva):

"Y no les bastó para saciar su apetito lo mucho que saquearon, pues se trujeron 50 personas, y entre ellas, algunos eclesiàsticos, atados todos con inhumanidad. Se queda temiendo ejecuten lo mesmo cuando abandonen Mataró, pues las ideas del enemigo contra Cataluña son tan crueles que, no parando en quitar las leyes y privilegios ni en quemar lugares, ahorcar paisanos y talar el país, desea extinguir y acabar enteramente la nación y, si deja algunos, será para transferirlos a donde lloren su ruina, dejando destruidas todas las masías o casas de campo y reducido el Principado a pequeños y unidos lugares y bajo una pesada sujeción. Y en la comprehensión de esta verdad, solicita Barcelona a toda costa precaver al Principado de esta inaudita crueldad, hasta consumir todos sus intereses y derramar la última gota de sangre."

Comentaris

  1. No fa gaire em vaig assabentar del cas d'una filla d'un matrimoni que no era pas filla d'ells. L'havien enganyat. Quan ho va descobrir a partir d'unes anàlisi de sang, etc. ella va agafar una crisi emocional de cavall. Evidentment, se'n volia anar de casa però no ho podia fer perquè encara era menor d'edat i sense mitjans econòmics. Emocionalment, havia estat segrestada, encara que legalment oficialment.
    Aquest cas em recorda el paral·lelisme amb Catalunya quan molts espanyols residents no arrelats a Catalunya descobreixen que els han enredat de mig a mig. Ara mateix, en Cayo Lara acaba de parlar amb aquesta línia a la RAC1. No entén que la majoria de catalans ens en vulguem anar d'Espanya. L'anàlisi que en fa des de fora de Catalunya és de partidismes i no pas de moviment de país que es desperta. Si en deuríem estar d'adormits profunds, que aquesta mateixa carta que avui ens aportes està escrita en "recio castellano". Què més dir?

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…