El discurs d'en Junqueras (#lideratges)

Erill la Vall (Alta Ribagorça)
L'anàlisi del sorpasso d'Esquerra en les enquestes ha deixat una mica en segon terme el paper personal del seu líder. Crec que, en tot plegat, la seva figura potent hi juga. I molt. Fa pocs dies llegia un apunt al Dies de Glòria sobre una intervenció del president d'ERC en un acte al Baix Llobregat. Reflectia amb plasticitat una constatació que visc des de fa mesos, en les escasses oportunitats en les quals he tingut l'oportunitat de seguir en viu i en directe alguna intervenció del líder d'Esquerra. L'alçada intel·lectual i política, en el millor sentit de la paraula, del lideratge de l'Oriol Junqueras diria que no té precedent a Catalunya, potser, des de la del president Pujol dels vuitanta, la inèrcia (o les bases) de la qual el va impulsar a governar durant més de vint anys. És una bèstia. Un autèntic animal polític. Però no us quedeu en les formes. No és que parli bé. Que sigui erudit. Que sigui divertit o ocurrent. Que emocioni. Que ofereixi un discurs canònic en l'art de l'oratòria. Diria que fa un temps, en sentir-lo, predominaven qualitats d'aquesta mena. Però, tal i com ho veig, no pas ara.

Les darreres vegades que l'he escoltat, potser perquè el seu paper és molt més important que abans, o perquè la situació del país és encara més desesperada, o una mica, potser, de les dues coses, m'ha cridat l'atenció molt més la profunditat, la potència i el risc del que diu. El seu discurs és tan guanyador perquè va directe al sentit comú. Sense casar-se amb ningú. Sense seguir estereotips ni encotillaments del políticament correcte (potser amb l'excepció de la cooficialitat del castellà a la Catalunya independent). Hom diria que algú que vol seduir ha d'endolcir-se. En el cas d'en Junqueras ha passat ben bé el contrari. Comença avisant l'auditori que el que dirà potser no agradarà els qui l'escolten. I tot seguit deixa anar reflexions d'una força emocional bestial. L'objectiu final confessat: no pas atraure els ja convençuts, sinó arribar als qui no ho estan pas. O donar arguments per empènyer l'auditori a fer-ho al carrer, a la feina, al veïnat. Fa mesos, el seu discurs d'esquerres esverava un amic; en l'apunt citat dels Dies de Glòria, el seu discurs moderat preocupava els més d'esquerra. Inclassificable. Proper. Un lideratge que marcarà sense dubte la història del país.

Comentaris

 1. Crec que la força d'en Junqueras rau en la seva honestedat que transpira, la claredat del què diu, i la sintonia massiva catalana. És allò de que el país, qualsevol, dóna els productes quan cal. El cafè es produeix en països tan xafogosos que cal prendre'n; la mantega es fa servir en països freds on calia menjar molt greix per aguantar; etc.
  El tàndem Mas-Junqueras cal mantenir-lo a qualsevol preu perquè son les millors persones, més idònies per poder arribar a Ítaca, encara que havem de pagar-ne el peatge de la llibertat. Podríem dir que si en Mas és el navegant, en Junqueras seria el pagès que toca de peus a terra i sap quan cal sembrar o fer la collita. Bravo pels dos!!

  ResponElimina
 2. Estic convençut que l'Oriol Junqueras és i serà la peça clau per al futur del país. Mas n'ha estat i n'és, però em sembla que de manera més circumstancial, i cal reconèixer-li que està aguantant prou bé l'estrebada i les dificultats.
  D'en Junqueras, a la portentosa alçada intel·lectual i política jo hi afegiria l'alçada personal, humana.
  La crida a fer una societat civil més forta, més trabada, més digna, més amorosa... Demanant més implicació de tothom i predicant amb l'exemple. Formidable.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Glossari polític: llirisme (#glossari)

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)