Explicar el món exactament a l'inrevès (#Brigada)

Santa Maria de Cardet (Alta Ribagorça)

Fa uns dies, encara no havia tingut temps de comentar-lo, em va cridar especialment l'atenció l'acritud d'aquest article de l'Antoni Puigverd al diari comtal contra el món independentista majoritari, al qual va seguir aquest altre ben poc després, amb l'afirmació taxativa que el sobiranisme català no és inclusiu. Justament al mateix temps que el també gironí Joaquim Nadal anunciava el seu vot afirmatiu a la independència. Si una cosa distingeix la Brigada de narcòtics és la seva capacitat per explicar les coses exactament al contrari de la realitat. La tesi central dels darrers textos d'en Puigverd és que l'independentisme no busca sumar forces en el conjunt de la societat catalana, sinó que resta. D'entrada, resulta una afirmació com a mínim curiosa, perquè la primera constatació empírica que podem fer al respecte és que a diferència de les propostes de Catalunya regional, autonòmica i federal, la que defensa un estat propi per al nostre país és l'única que suma adhesions des de fa no ja mesos, sinó anys. Les dades constatables científicament, doncs, van en la direcció exactament contrària a la que ens presenta l'escriptor gironí. Però, no només és això. Aquest és el resultat d'una manera de fer concreta durant els darrers anys.

Perquè l'independentisme és (potser) l'únic gran corrent polític a Catalunya, amb excepció de plataformes socials amb demandes concretes (com la dels afectats per la hipoteca) que ha generat estructures ideològicament transversals i obertes. Des de la Plataforma pel Dret de Decidir de les manifestacions del 2006 i 2007, a l'Òmnium de la del 2010, a l'Assemblea Nacional de 2012, l'independentisme ha tingut la capacitat, finalment, de superar el simple partidisme, la capelleta, i proposar un combat plural al qual es poguessin adherir tots els catalans demòcrates, des de qualsevol indret de l'escenari ideològic. I per això ha triomfat. Del dependentisme català, en canvi, trinxat (afortunadament) pel partidisme i el purisme més bèstia, encara esperem (no esperem) que ofereixi alguna mena d'estructura transversal comparable. Considerat així, l'article d'en Puigverd només té una lectura possible: és un ressentit que es nega a acceptar que la seva aposta personal ideològica dels darrers trenta anys ha fracassat. Ja s'ho farà.

Comentaris

 1. Puiverd es un covard i un mediocre, no se d'on ha pogut sortir una persona tan covarda. Cada cop que el sento, em fa angunia.

  ResponElimina
 2. Sempre l'he anomenat el pedagog de l'autoodi

  ResponElimina
 3. Desprès de 500 anys escrivint la història a l'inrevés, ara no és d'estranyar una nova manipulació, la pregunta és a qui volen convèncer? potser a tots aquells catalans abstencionistes, molts dels quals segueixen fidelment les cadenes televisives espanyoles, en les que els hi venen dia si dia també el dimoni de l'independentisme.
  Potser precisament perquè saben que aquests catalans son els que poden fer decantar la balança cap a la independència.
  Per mi no és un article més on es critica la majoria independentista actual al nostre país, aquest article va molt més enllà, pretenen dinamitar amb la tècnica de la por a tots aquells possibles indecisos, per tal d'evitar el seu convenciment de que la única alternativa és la independència.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)