Junta de Braços, 3 de juliol de 1713 (#memòriahistòrica)

Església de la Nativitat de Durro (Alta Ribagorça)
Avui va just tres-cents anys. Els debats avancen i les actes de les sessions dels Braços enregistren algunes noves decisions. L'eclesiàstic arriba a l'acord que l'arquebisbe de Tarragona, el Capítol i els síndics de la ciutat demanin al lloctinent Starhemberg llicència i passaport per entrevistar-se amb el duc de Populi sobre el destí de la seva ciutat (que caurà a mans borbòniques, finalment, uns dies després, el 14 de juliol), fins i tot, si cal, fins a Madrid. El clergat es manifesta també d'acord en demanar al comandant imperial que faci dilació en els efectes de l'armistici i el lliurament de la plaça tarragonina. Els consistorials de la Diputació del General i el Consell de Cent de Barcelona manifesten el mateix dia el desig d'afegir aquest memorial al comte Starhemberg, amb la intervenció de la Vintisetena dels Braços. La Generalitat posa a disposició de la Comissió la sala de la Casa de la Diputació on es reuneix habitualment el Tribunal de Contrafaccions.

El conseller en cap de Barcelona aprofita la reunió del Braç Reial per proposar el nomenament d'una Trentasisena (dotze membres per braç), que tingui facultat per sotsdividir-se en el nombre d'altres Juntes que convindrà, donant-los tots els poders i facultats adients per complir amb la missió de govern, una vegada la Junta General de Braços cessi en la seva activitat d'aquells dies. Aquest òrgan, de fet, serà l'embrió del comandament de la Barcelona assetjada durant els primers mesos del bloqueig. Altres membres de l'estament proposen negociar amb els altres Braços i les seves ciutats i viles la creació d'aquest govern. El mateix dia, el Braç Reial surt en defensa de la vila de Lloret demanant l'empara del comte de Starhemberg, una vegada s'ha sabut que les tropes franceses li exigeixen el pagament d'allotjaments.

Comentaris

  1. És fantàstic aquest treball. Així de senzill i clar. Potser, seria qüestió de proposar-te, que quan ho tinguis enllestit, en facis un paquet de tot el seu conjunt per poder-lo imprimir.... o publicar-lo! Per què no?! Així mateix com ho fas. A dia a dia i, si vols, algun petit comentari que calgui per aclarir alguna qüestió.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)