Junta de Braços, 9 de juliol de 1713 (#memòriahistòrica)

Concert per la Llibertat

Avui fa just tres-cents anys. A les sis del matí, al so de vuit trompetes i vuit tambors, sortiren en forma solemne de la Casa de la Diputació del General a publicar el pregó de resistència a ultrança als llocs acostumats de la ciutat de Barcelona. Entre les set i les vuit fou publicat a la platja del port, mentre encara s'embarcaven les tropes imperials que abandonaven la ciutat a la seva sort. Diuen que Starhemberg afirmà, en saber les intencions dels catalans: "temerària empresa, però acció coratjosa si la sostenen". Segons Castellví, el pregó fou rebut amb immensa satisfacció popular i crits de "Privilegis o morir". Els Braços Militar i Reial no es dissolgueren oficialment fins a rebre els certificats fefaents de la publicació del ban de guerra. Arribaven avisos que els borbònics havien entrat a Móra d'Ebre i es disposaven a ocupar Tarragona. Els Braços ordenaren la mobilització immediata del general Nebot amb el seu regiment. El ciutadà honrat Jaume Abadal proveí els quatre-cents doblons necessaris per emprendre el camí. Els diputats passaren el matí fent escriure cartes a les ciutats, viles i governadors de les places no ocupades.

Els Braços foren novament convocats per a la tarda, per resoldre sobre "la forma y método del gobierno que debía establecerse" a partir d'aquell moment. Reunits a partir de les cinc optaren per constituir una Trentasisena amb dotze membres de cada estament, formant una Junta general de govern, subdividida a la vegada en diferents juntes específiques segons els diferents afers. Les matèries més importants serien abordades per la 36a i els diputats i oïdors s'encarregaren d'executar els acords presos. Es constituïren les juntes de Guerra, Mitjans, Economia, Segrestaments i Política. A partir d'aquell moment, foren les juntes i la Diputació del General les encarregades de governar la defensa. La Junta General de Braços, una vegada fetes les provisions oportunes, fou suspesa fins el primer de gener de 1714. En realitat, mai més tornaria a aplegar-se. Tal dia com avui, doncs, se celebrava amb caràcter realment executiu (encara s'aplegà formalment el dia 16 de juliol de 1713) la darrera sessió del Parlament de la Catalunya sobirana a punt de morir.

Comentaris

 1. Segueixo amb interès les vostres publicacions, i periòdicament em sorgeix un dubte, aquesta incertesa apareix cada cop que esmenteu algun passatge dels documents de la junta de braços o altres documents de l'època; i és el següent, veig que quan transcriviu els documents ho feu en castellà, sabeu per quin motiu aquests documents s'escrivien en castellà? Sempre havia pensat que els documents catalans abans de 1714 s'escrivien en català, i ara en veure-ho en castellà em sobte.

  ResponElimina
  Respostes
  1. La cita que faig és de Francesc Castellví i les seves "Narraciones históricas", que va escriure a la cort de Viena on era exiliat. Trià el castellà per internacionalitzar la causa. Naturalment, però, la llengua d'ús oral i escrit de les institucions catalanes era el català i el castellà es feia servir només puntualment en la correspondència amb l'exterior.

   Elimina
  2. D'acord, ara em quedo més tranquila. Gràcies.

   Elimina
 2. No he llegit mai cap història de les guerres mundials. Em fan fàstic, repugnància i no em deixen dormir. Ni amb el Diari d'Anna Franc vaig poder. Amb la pel·lícula de la Llista d'Schlinger (o com es digués) vaig plorar inconteniblement. No puc. No.
  Ara, amb aquesta tan important aportació que ens fas, em trobo una mica amb aquesta situació. Quedo massa trasbalsat. Ho sento, però no puc seguir. No és que no en vulgui saber res, no. No és que sigui un "cagat" davant de les dificultats, no. En tinc proves de que quan les coses han estat difícils, les he fet i n'he fet unes quantes. Sí. Però, després, i sempre, m'ha costat una malaltia forta. Ara ja no puc llegir més. Gràcies per tota aquesta documentació!!!!

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)