Ves al contingut principal

Escenaris (V): la intervenció militar

Diari de Setge del 22 d'agost de 1713 (dia 29).

Diari de Setge
En aquests dies de conflicte entre Espanya i el Regne Unit per la qüestió de Gibraltar ha ressonat novament la deriva catalana. Sembla clar que l'acreixement de la tensió diplomàtica té molt a veure amb l'esclat més virulent del cas Bárcenas de finançament irregular del Partido Popular que li ha esclatat a la cara, en el pitjor moment, a Marino Rajoy. Hi ha qui interpreta el fet també en clau catalana. No només el diputat anglòfil Alfred Bosch. Si el Regne Unit és capaç de defendre la seva integritat territorial, si cal, mobilitzant el seu exèrcit, perquè no estaria justificat que ho fes també el Regne d'Espanya en el cas català? Sembla clar que aquesta possibilitat entra també entre els possibles escenaris contemplats pel Govern espanyol en un moment de crisi política de la màxima intensitat a Catalunya. Sembla, però, que, tot i les generoses inversions que encara rep en temps de misèria com els actuals, l'exèrcit espanyol no disposa dels mitjans adequats per emprendre l'efectiva ocupació d'un territori tan complex com el del Principat.

De fet la intervenció militar hauria d'anar necessàriament de la mà de la declaració de l'estat d'excepció i (semblaria coherent que així fos) de la suspensió de la autonomia. Naturalment, no trobaria al davant cap mena de contestació violenta, així que podria completar-se amb èxit desplegant també la Guàrdia Civil i la policia espanyola que va arribant, darrerament, en proporcions poc explicables d'un punt de vista estrictament operatiu i competencial. El problema bàsic seria potser el dels costos de semblant operatiu i el del temps que caldria mantenir-lo sobre el terreny. La resistència pacífica d'una àmplia majoria de la societat catalana faria francament difícil, en termes polítics, el seu perllongament, de manera que, en poc temps, l'acció podria fàcilment girar-se com un boomerang contra els seus promotors dotant d'una legitimitat internacional molt remarcable a les víctimes d'una acció repressora d'aquestes característiques. Cal considerar, doncs, com a prou remota aquesta via de la intervenció militar contra el procés. I com a especialment preocupant la possibilitat que es dugués a terme com a resultat d'un cop militar a Espanya en defensa de la unitat nacional.

Comentaris

  1. Esperem que tinguis raó, però jo no descartaria cap hipòtesi dels caps pensants de Madrid.

    ResponElimina
  2. Espanya no es regeix pel sentí comú, el seny, la ponderació. Sinó, pel mal caràcter, el cop de mal geni, pel sentit del mal perdedor. A Egipte, per exemple, les seves trifulgues no van pel camí de la política i la negociació. Són clans més assemblats als clans sicilians que no pas al criteri europeu de la democràcia. Sí. A Espanya els passa alguna cosa semblant. Els guanya la ràbia de no tenir d'això i d'allò. És un tema temperamental, de bilis emocional. L'exèrcit espanyol, per tant farà allò del què li surti ... sense ni pensar-s'ho dues vegades. Poden i me la jugo a que volen, poder tenir un paper històric. Poden perquè el preàmbul de la Constitució espanyola diu que l'exèrcit és el garant de la unitat espanyola. Per tant, si Rajoy li agradés raonar, davant d'aquesta suposada debilitat del Gobierno espanyol, l'exèrcit actuaria amb el seu sentit més feixista.
    Però, això els dóna dret de fer-nos callar? No. El seu ridícul polític i informatiu serà colossal.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Avui, secció de successos. A risc de ser poc original, fa temps que penso que el símil no pot ser més exacte. Catalunya és com una dona maltractada. En la seva relació amb Espanya les coses ja no van començar bé. La unió no va ser el resultat de la seducció, de l'enamorament i de la descoberta inicial i foment posterior dels interessos comuns. No. La història entre els dos va començar, en una conducta pròpia d'altres èpoques, amb el rapte de la núvia. Després d'anys de mirar-se-la amb desig, aquell home, finalment, va fer-la seva, encara que fos per la força. Després, amb el pas dels anys, la cosa no ha fet sinó degradar-se més i més. Ell explica a tothom que li ha fet una cuina estupenda, on ella és la reina, bàsicament per tenir-li preparat el dinar a taula a l'hora convinguda. Naturalment, per mantenir-la ben lligada a ell, en molts moments, ha hagut de fer ús de la força. Una bona bufa de tant en tant. Per què? Perquè és seva i amb ella pot fer el que vulgui.

La m…

Cas / Coherència

CAS. De sobte, com acudint a l'avançada a la seva cita anual estiuenca, Gibraltar torna al centre de l'escena. Aquesta vegada, però, amb un caire diferent. Enmig d'una escalada de tensió superior a l'habitual d'un conflicte per l'aeroport guanyat al mar o la gestió de les aigües jurisdiccionals. El Brexit re-situa la qüestió: Espanya, malalta de nacionalisme carrincló, hi veu l'oportunitat de revertir la cessió feta al Regne Unit just quan aquest acabava de néixer. I per remarcar-ho, canviant tot el que havia dit fins al moment, s'obre fins i tot a acceptar una Escòcia independent al si de la Unió Europea. És així com, tres-cents anys després, el Cas dels Catalans retorna. L'oportunitat de desfer la traïció anglesa que va liquidar la sobirania catalana. Perquè, si cal deixar sense efecte l'article 10, per què no, també el 13 que empara la incorporació del vell Principat a Castella.
COHERÈNCIA. Fa uns quants anys que els anomenats socialistes cat…

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas

López-Fonta, Alejandro (empresari).
La pau i el progrés.
Dijous, a la matinal de la ràdio comtal, combat a mort entre Anna Ballbonna i Quico Sallés del costat dels bons patricis i Alejandro López-Fonta i Xavier Salvador arrapats al cantó fosc de la força. Entre altres motius, a compte de la memòria democràtica. Els primers, posant de relleu l’immens frau d’una Transició que està arribant ja al qüestionament dels drets polítics fonamentals; els segons, fent la lloança del període més llarg de pau i progrés econòmic de la història d’Espanya. Així s’hi refereixen. Trenta anys de pau i prosperitat: és exactament el que podria haver afirmat un ministre franquista l’any 1973. I és exactament per això que la Restauració borbònica de la Constitució del 78 ha estat incapaç de posar les bases d’una reconstrucció real d’Espanya. Confiem que la independència de Catalunya faci viable, via trompada, el gran canvi que els cal.

Oliveres, Arcadi (dirigent de Procés Constituent).
Denunciar la doble moral.