La gran centrifugadora (#centralització)

Diari de Setge del 30 d'agost de 1713 (dia 37).

11 de Setembre de 2012Normalment, en la realitat, aixi m'ho sembla per pura lògica, l'assassí intenta no deixar rastre. Però, ja se sap, Spain is different. Al país veí, no només espolien sense contemplacions les colònies (bàsicament els Països Catalans en la dimensió que els uneix més!), sinó que, a més, els agrada fer-se els pinxos. És aixì com el conseller d'Economia de la Comunitat Autònoma de Madrid, fa uns dies, es va permetre fer una roda de premsa per vantar-se de la gran quantitat d'empreses que han traslladat la seva seu a Madrid, en particular, el miler que ho ha fet des de Catalunya d'ençà del 2010. En la clàssica operació combinada a la qual ens té acostumats l'espanyolisme, immediatament, els mitjans de la caverna van sortir en tromba a culpabilitzar Artur Mas i el sobiranisme de semblant trànsit. A mesura que la resta del món mediàtic pesava a comentar les mateixes dades referents a la resta de comunitats autònomes, moltes d'elles governades de fa molts anys pel Partit Popular des d'un espanyolisme ferreny, semblant correlació entre fuga d'empreses i sobiranisme anava traspassant cada vegada més la frontera del ridícul.

Perquè una anàlisi semblant no és simplement esbiaixada, és que és molt radicalment falsa. En realitat, les dades que ens va oferir el conseller madrileny no són sinó la demostració empírica del fet prou conegut que l'única Espanya que s'ha demostrat possible (i per això volem marxar) és una immensa màquina centrifugadora del poder polític i econòmic. Són dades que qualsevol madrileny amb dos dits de front hauria d'amagar, però que ells comuniquen cofois en roda de premsa. És la demostració palmària de com l'Estat aboca ingents quantitats de recursos a la capital, amb execucions pressupostàries en infraestructures que superen reiteradament el 100%, generant un marc adequat a les empreses, i de com l'estalvi d'aquests ingents recursos permet a la Comunitat Autònoma (tot s'ha de dir, com al País Basc i a Navarra) oferir unes condicions de dumping fiscal que rebenten qualsevol competència procedent de la perifèria. En definitiva les dades del conseller d'Economia de la Comunitat Autònoma són la millor demostració que si no volem escolar-nos per l'aigüera de la capital hauríem d'anar pensant en defensar d'una punyetera vegada els nostres interessos amb les eines d'un Estat propi. Gràcies.

Comentaris

  1. Realment no saps el que dius, si Catalunya es fa independent tot anirà pitjor! Deixeu de intentar canviar el pensament de la gent; som catalans, som espanyols!
    Estem junts des de sempre i per sempre, encara que hi ha diverses opinions del tema i sempre és bo conèixer-les totes.
    Moltes gràcies, la pàgina està bé!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas