Una desmemòria que fa reviure els monstres (#feixisme)

Diari de Setge del 27 d'agost de 1713 (dia 34).

Diari de Setge

Fins i tot la cancellera alemanya Angela Merkel ha hagut de cridar l'atenció sobre el ressorgir de les manifestacions públiques de suport al feixisme que tenen lloc amb freqüència creixent a Espanya. No és tracta només de fets tan increïbles com la immensa pancarta de suport a Adolf Hitler de la plaça de braus de Pinto, a prop de Madrid. Em crida especialment l'atenció el degoteig de militants joves i càrrecs electes del Partit Popular que apareixen retratats en les xarxes socials adoptant la simbologia feixista (la salutació o la bandera) del franquisme. No estem parlant de persones que ocupen una posició residual en l'escenari social i polític, com és el cas de la tradicional ultradreta marginal al país veí i a Catalunya. No, no. Parlem del gran partit de la dreta, que ocupa amb majoria absoluta el poder a Espanya i al País Valencià, on han esclatat justament la majoria dels casos denunciats aquests dies tan necessàriament per Vilaweb.

Espanya és víctima de la desmemòria irresponsable que han conreat durant més de tres dècades els hereus polítics, socials i econòmics del franquisme. Si, com a resultat d'un canvi democràtic rupturista amb el passat, s'hagués implantat una cultura profunda de radicalitat democràtica i de rebuig total al feixisme en totes les seves formes, ara no ens trobarien amb manifestacions tan aberrants de joves amb teòrica formació política que manifesten públicament la seva adhesió a plantejaments del passat obertament antidemocràtics. La mirada complaent sobre el franquisme és cada dia més estesa als mitjans espanyols. L'amnèsia imposada pels vencedors encara el 1975 porta Espanya a haver d'afrontar les pitjor manifestacions feixistes, just només per darrera d'una Grècia encara més trinxada, de l'Europa actual. La memòria històrica és l'únic antídot democràtic contra la repetició dels errors dramàtics del passat. A Espanya, ja ho hem vist, és impossible. Preparem-nos, doncs, per bastir les polítiques adequades a la nova República Catalana.

Comentaris

 1. A mi no m'estranya gens ni mica tot això que comentes.
  Caldria veure què ensenyen a les escoles d'allà, d'aquell país tan llunyà en sentiments i tan proper materialment. Un amic meu, en MP, en els inicis dels nostres petits cafès anteriors a les 8h del matí, un dia em comentava que el nostre independentisme es proveeix de la cultura, de les escoles, de la conscienciació de la nostra història. Això que a aquell tòtil de Montoro diu que els ensinistrem. El molt brètol, ho aplica deformant-ho i tergiversant-ho del revés. Allà ell. Però, en tota l'Espanya és cert que no volen estudiar, ni llegir cap llibre. Prefereixen la ignorància davant d'haver de reconèixer les veritats. Així, d'aquesta manera, el PP ho té molt fàcil perquè tenen a les seves mans gent dúctil, fàcil de manejar. Com que dins la FAES ja deuen tenir prou gent fent adoctrinament del feixisme, dons apa, a fer de pregoners fent-se imitar pels ignorants del veí país.
  Jo entenc que la Merkel -sempre m'ha sonat a marca de sabons!- deu estar preocupada per l'odi, aquí dissimulat però latent, contra els immigrants.
  Quanta raó té i tenia en Pujol quan va dir ja fa molts anys -d'abans de l'asnar-, que el problema de la immigració caldria solucionar-lo a les seves pròpies terres que no pas a casa nostra! Llavores, se'l va titllar de feixista encobert, pobre. Ningú no el va voler escoltar. Més aviat tota aquesta gent espanyola, i molts de Catalunya també, ho van aplicar per intentar explotar més descaradament els més desvalguts, que d'això es tractava!
  Trobo que la política del totxo ha resultat ser tot un símbol de com se'n pot arribar ser d'inútil i destructiu alhora. Les termites del PP van menjar-se les bigues...

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)