Escenaris (VII): fixar la Consulta, liquidar les ambigüitats

Diari de Setge del 4 de setembre de 1713 (dia 42).

11 de Setembre de 2012
Uns quants desitgem que el resultat de l'èxit de la Via Catalana que farem d'aquí una setmana sigui l'anunci oficial de la data i la pregunta concretes de la Consulta. Estic convençut que tindrem finalment pregunta i data abans d'acabar aquest any, una vegada aprovada la Llei de Consultes al Parlament de Catalunya i certificat definitivament el no del govern espanyol a autoritzar un referèndum convencional. Serà un moment molt transcendent, fonamental, per aclarir les posicions de tothom. Som en un moment històric en el qual no valen ambigüitats. Crec honestament que ICV-EUiA, amb tots els regats en curt i mal humor habitual, ha manifestat la seva voluntat de donar suport a la Consulta en qualsevol circumstància. Altres dos partits, en canvi, arribaran a un moment de tensió interna màxima: UDC haurà de decidir si accepta i impulsa des de la Gestoria (i cal recordar que la vicepresidenta Ortega en tindria un paper fonamental en el desplegament) una Consulta en obert enfrontament a la legalitat espanyola vigent, amb una Llei de Consultes suspesa immediatament pel Tribunal Constitucional.

Però la fi de l'ambigüitat i el posicionament definitiu, després de mesos de dissimular malament, del costat contrari al Dret de Decidir, afectarà sobretot el PSc. Tots sabem que el suport que el partit ha donat al dret d'autodeterminació de Catalunya, sota la clàusula sempre que sigui de manera acordada amb el govern espanyol, és una fórmula merament cosmètica, a fi d'evitar posicionar-se definitivament del costat del bàndol dependentista. La fixació de la data i la pregunta sense l'acord del govern espanyol farà que, definitivament, els sectors del partit honestament compromesos amb el Dret de Decidir hagin de fer el pensament definitiu, si és que no volen restar embarcats en la campanya del no. N'hem llegit aquests dies els prolegomens en els articles a la premsa de Montserrat Tura, denunciant la voluntat que marxi del partit, o de Joaquim Nadal, denunciant que el PSc s'ha equivocat massa vegades a l'hora d'alinear-se o no políticament al servei de Catalunya. Estem arribant al final del camí d'un partit històric que ha optat per fer-se fort (és un dir) en un espai electoral que s'esfuma per raons biològiques i polítiques profundes.

Comentaris

 1. Aquest és el final d'una preparació pel camí de la nostra llibertat. Estem impacients i ens frisa el neguit per arribar-hi. El què no hem de perdre mai és aquest seny tan "assenyat" que ens "ensenya" el nostre camí definitiu. El President del país veí, en Rajoy, m'estranya que vulgui donar llibertat a poder arribar fins Alcanar. O és temerari o està veient que se li escapa tot del seu control.

  ResponElimina
 2. A mi, com a en Ramon, també m'ha estranyat que deixin allargar una miqueta la Via cap avall, i es cert que estem un xic impacients. A les reunions dels organitzadors s'hi respira una il·lusió que no havia vist mai enlloc, ni tan sols a la Diada del any passat.
  No se si servira perquè ens donin una data per la consulta i no se la reacció de madrit (sic), però suposo que serà la de menyspreu, insults i mentides.
  Falten pocs dies, millor continuar amb els preparatius, em farà molta il·lusió que un centenar de fotos meves formin part de la gigafoto mes gran de tots els temps.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Potser han deixat allargar-la un trosset per desprès poder dir que al País Valencià la cadena no ha tingut cap èxit.... i no parlar del èxit d'aquí.

   Elimina
 3. Sí, esclar, just un instant després es carregaran tota la cadena, la mani i tot el que vulguis, esclar!
  La perla més bonica, de moment, és aquesta de voler fer pagar per manifestar-nos, no té precedents! És un joia!!

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas