Tornar a la mateixa cruïlla (#1714)

Diari de Setge del 16 de setembre de 1713 (dia 54).

Castell de Cardona


El Museu Municipal de Molins de Rei m'ha convidat avui a fer una conferència commemorativa a l'entorn de l'Onze de Setembre (Federació Obrera, 20 h.). En aquests temps de permanent revisionisme espanyolista als grans mitjans i de negacionisme de l'espoli de les nostres institucions històriques, és més necessari que mai arribar al màxim de gent possible per contestar-ho i explicar-se. No sé si tindré la capacitat necessària, però voldria evocar per damunt de tot, davant la meva audiència, l'extraordinària similitud entre les cruïlles de 1705-1714 i 2006-2014. Poques vegades passat i present s'entrellacen amb tanta potència, com si l'atzar volgués dotar la commemoració d'aquest tricentenari de la màxima legitimitat intel·lectual. Ara com fa tres-cents anys, Catalunya (ara, democràticament, aleshores dins els esquemes de representació de l'Antic Règim), posada entre l'espasa i la paret, ha d'entomar la decisió de prendre un camí que li asseguri la supervivència com a comunitat política.

El 1705, els catalans trien un futur que vol enfortir la relació econòmica amb les potències emergents del continent que són, a més, i no per casualitat, aquelles que han construït sistemes de govern representatius i que cerquen un cert consens social, sigui sota el model republicà de les Províncies Unides, sigui amb la monarquia constitucional nascuda de la Revolució de 1688 a Anglaterra. Un camí que defensa la pervivència d'una monarquia composta i plurinacional, en la qual els catalans gaudeixen d'una sobirania gairebé plena, només compartida amb la mateixa persona del rei. Dos anys més tard, a partir de 1707, amb la liquidació de les institucions històriques aragoneses i valencianes per part de Felip V, la majoria dels catalans es veu empesa també una sòlida persistència en la defensa del seu model polític parlamentari i de la pròpia sobirania, fins a arribar al moment de l'heroica defensa a ultrança. Ara com fa tres-cents anys, en definitiva, els catalans triem quin futur volem, de progrés econòmic i de majoria social.

Comentaris

  1. Felicitats, per començar, per la conferència que faràs a Molins de Rei, poble que deuria de ser essencialment monàrquic encara que només sigui pel nom: Els Molins del Rei....(!?)
    Però sembla cert això de la matemàtica de la història, sense voler menystenir els historiadors! Ho dic perquè, i ho dius magníficament, que tornem a repetir la nostra història, talment com si fos un reconeixement de que allò no va estar gaire encertat, ni molt menys. Ara sí que ho hem d'aconseguir del tot!!
    Amb això d'alliberar-nos d'una vegada d'Espanya, estic veient que, fins i tot amb gent culte, hi ha un temor d'exclusivisme que els fa tenir aquesta por: Penso jo que independitzar-nos no ha d'implicar pas la negació de que qui vulgui seguir essent espanyol i català alhora ho pugui seguir essent. Aquest tracte pot existir així fins que aquests catalano-espanyols deixin aquest món. Ara, els fills ja serien catalans del tot. I, esclar, sempre amb tots els drets de nacionalitat pròpia. A veure si se'ls ho pot fer arribar.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas