Fragments escollits (XXIV). “L’esperit catalanesc per damunt els partits polítics, és més viu que mai!"

Diari de Setge del 27 d'octubre de 1713 (dia 95).

Roquetes (Baix Ebre)

"La Lliga Regionalista avui ja resta dividida; d’una part, els elements conservadors i adinerats abandonen l’ideal, creient poguer augmentar l’encaix metàlic; i els idealistes, d’altra banda, veuen allunyar-se a l’infinit aquella aspiració autonòmica que ningú vol. [...] Creiem que els elements sans catalanistes de la Lliga i els d’Acció Catalana que avantposin el triomf de Catalunya a tota idea de partit polític, deuen unir-se amb nosaltres i anar de dret a la constitució de l’Estat català, suprem organisme ordenador de la futura llibertat de Catalunya i organitzador de les legions alliberadores de la nostra pàtria. Creiem també que en la formació de l’Estat català hi deuen aportar son concurs entusiàstic tots els demés elements que constitueixen el nervi, la vida i el progrés de nostra nació. És indispensable que amb sa pròpria característica hi concorrin tots els estaments de Catalunya, que aquesta ha sigut la manera altament democràtica en que antany funcionaven les Corts catalanes i que, actualment encara, amollant-se a la modernitat del temps, continua responent a nostre especial modo d’ésser.

És necessari que, plegats dins de l’Estat català representat per son Parlament s’hi manifestin francament les aspiracions i desitjos de tots aquests elements representats per l’economia, el treball i la cultura; que no és cap utopia, ans al contrari, és plenament factible dintre de Catalunya harmonitzar les aspiracions obreres, fent que el nostre poble gaudeixi del benestar moral i material de que és mereixedor, fins a col·locar-lo a la devantera dels pobles més cultes i lliures de la terra. És precís que també hi concorrin les classes poseidores, que han d’estar convençudes de que l’unió de Catalunya amb l’Estat espanyol significa l’endarreriment en que vivim dintre tots els ordres, la paralització de tot progrés, l’incertitut de les empreses de tota mena, que constantment es troben amenaçades, i la ruïna de molts”.

Font: Francesc Macià, “Per Catalunya independent” (Buenos Aires, 1923).

Comentaris

  1. És la història de sempre. Suposo que quan C. Colom va "descobrir" Amèrica, i després de l'embogiment dels castellans, aquests es van quedar bocabadats sense saber-ne què fer de tot allò que ens havien robat. Segueixen així i seguiran així. Si haguessin tingut un pèl d'intel·ligència, a hores d'ara Espanya seria un altra poder equivalent a la Commonwealth. Però, només saben mentir, repetint-se fins fer una ferum insuportable de respirar.

    ResponElimina
  2. Amb retard, comento el bloc d'ahir sobre Ciutadans. Veient l'enquesta del Periódico que atorga la tercera posició a aquesta força, tinc clar que el tal Rivera està preparant-se per a un escenari post-independència. C's, actuant com a partit d'àmbit català, evitarà l'ensulsiada que s'endurà PP i PSC, Aglutinarà el vot espanyolista que quedarà al país. Sense voler-ho, evidentment, també ajuda a consolidar un espai polític estrictament català. L'altra gran figura de la demagògia nacional, Anglada, ho va veure així ja fa uns anys i va fent la viu-viu.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Col·locats els regiments cal identificar la cinquena columna (#prouespoli)