No acceptaran rei que entri per Aragó (#Ciutadans)

Diari de Setge del 26 d'octubre de 1713 (dia 94).

Museu Blau (Barcelona)
Aquests dies, l'Albert Rivera passeja per les televisions espanyoles i catalanes (ell, tan perseguit, sí que pot) explicant el seu nou Movimiento. Déu n'hi do amb el nom, però, en fi, no insistiré en el tema, que ja s'ha dit gairebé tot. Avui vull referir-me a la insistència d'ell i els seus a contribuir argumentalment al triomf  de l'independentisme català. Ja hem comentat abastament en aquest espai (tot i que en conjunt en parlo poc de Ciutadans) en el paper fonamental que juga aquesta opció a l'hora d'escenificar la impossible entesa amb Espanya. Ciutadans, de fet, és l'exemple gairebé perfecte del perquè, sense acceptar la submissió als dictats de Madrid, és impossible viure depenent d'Espanya. Ells, que frisen per la dependència, han estat incapaços de fer-se depenents i continuen existint com un partit exclusivament català. Naturalment, ara intenten posar fi a aquesta situació tan irregular. I,en fer-ho, han decidit fer indirectament, altra vegada, una nova contribució bàsica a la nostra causa.

Sí, amigues i amics, demostraran novament (com ja va fer Miquel Roca fa unes dècades) que Espanya, la Castella gran, no pot acceptar cap proposta de comandament vinguda de llevant, fins i tot encara que sigui construïda des de l'espanyolisme més radical. Tot plegat em recorda dues cites clàssiques, nascudes en el moment en el qual l'arxiduc Carles i les potències aliades es plantegen des de quin punt convé emprendre l'ocupació militar de la península. Vicente Bacallar, marquès de San Felipe, sard d'origen valencià, des del bàndol borbònic, escriuria anys més tard que “el golpe mortal para la España era atacar la Andalucía porque nunca obedecería Castilla a rey que entrase por Aragón, porque ésta era la cabeza de la Monarquia”. Amb expressió gairebé idèntica, el cavaller austriacista català Francesc de Castellví escriuria, a les seves Narraciones históricas, “que juzgarían presumía la Corona de Aragón darles ley; […] que si el rey entraba por Andalucía a ocupar Madrid se mantendría en el reino, y que si intentaba por las partes de Aragón y Valencia no permanecería”. Un altre tricentenari, doncs, per a Ciutadans.

Comentaris

 1. SEMBLAR SER,QUE L'ESTAN BUSCANT LES PESIGOLLES A EL "NUET-NUET","DE DONDE SACA PA TANTO COMO DESTACAR"----AIXO DE LAS FUNDACIONS,DONA MOLT DE SI...QUINA "COÑA"¡¡¡¡¡

  ResponElimina
 2. Deliciós aquest final, digne d'un artista de les lletres!
  Referent a C's els trobo tant summament patètics que no els he trobat encara el qualificatiu apropiat, seriosament parlant. Només els faltava tenir-hi incorporat aquest "Jordi" Cañas. És un diablet que marca la defenestració de tot el mateix projecte de C's, nom inclòs. Tots els partits han passat per aquesta mena de crisi d'exhibir els seus petits monstruets. Però, és que aquest és de fira!!

  ResponElimina
 3. Recordo que l'any 1982 es va presentar per a la presidència del govern un tal Landelino Lavilla Alsina, crec que era de Lleida el paio. Com que tots els centristes havien anat al PP ja tant se'ls enfotia, per això van presentar com a candidat a un català hiperfranquista, clar i es després va desfer UCD. Un altre exemple, més anecdòtic si voleu

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas