Prohibir els feixistes (#Democràcia)

Diari de Setge del 22 d'octubre de 1713 (dia 90).

Salou
És escaient també després del cop de maça d'Estrasburg d'ahir contra la doctrina Parot. Potser avui defensaré un posicionament poc popular. Minoritari fins i tot. Amb motiu de l'agressió als assistents a l'acte institucional de la Diada celebrat a la Delegació del Govern a Madrid i de les crides i convocatòries de mobilització dels grups feixistes a Barcelona amb motiu del darrer Día de la Raza, ha pujat d'intensitat el sempre latent debat sobre la conveniència o no de prohibir directament els partits i grupuscles d'aquesta mena. Es tractaria d'aplicar-los la famosa Llei de Partits ideada fa alguns anys contra el nacionalisme radical basc. Naturalment, en el seu dia, la immensa majoria dels nacionalistes catalans varem ser contraris a l'aprovació d'aquella llei que molts varem considerar de dubtós pedigrí democràtic. Molt de compte perquè com a conseqüència de la seva aplicació, milers de persones han estat privades dels seus drets polítics fonamentals. Ara, en canvi, molts semblen partidaris d'aplicar-la als grups feixistes. Es tracta d'anar per la via del mig i evitar el creixement d'aquestes plataformes d'intolerància política, que comencen a esdevenir una xacra important no només aquí, sinó a nivell general europeu.

Naturalment, sóc partidari d'una actuació contundent contra aquesta gentussa, tant al carrer com als jutjats (que no passa per bromes com les dels 300 euros als assaltants de Blanquera). Però, crec que no ha de seguir la via de la Llei de Partits, bàsicament, per motius ètics i pragmàtics. Ètics, perquè només considero defensables actuacions dirigides contra persones concretes com a conseqüència d'actes determinats, que puguin ser objecte de judici, prova efectiva i condemna. És el que se suposa que la legislació penal ha establert com a base d'actuació des de temps immemorials. Però també hi ha un motiu més pragmàtic. Aval·lar de forma incoherent un ús indiscriminat de la Llei de Partits se'ns pot acabar girant en contra quan decidim tirar pel dret i trencar amb la legitimitat democràtica espanyola per construir el nostre propi Estat. En aquest sentit defensar la derogació de la Llei de Partits, no el seu ús, és també una manera de defensar-nos de la repressió que Espanya, sense pietat, a hores d'ara tothom ja té ben clar que ens prepara. En parlarem.

Comentaris

  1. Sempre he pensat que utilitzarien la llei de partits per a aturar tot el procés i posar els seus al govern de la Generalitat.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Catalunya, dona maltractada (#marxemja)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas