Fragments escollits (XXIII). "L’hora actual de Catalunya"

Diari de Setge del 3 de novembre de 1713 (dia 102).

Delta de l'Ebre
"Estem passant actualment per un nou període de l’eterna lluita que fa segles sosté Catalunya en defensa de les seves llibertats o per reconquerir-les de la dominació que exerceix sobre d’ella la raça castellana.

Per l’Espanya absorbent, unitària i centralista, ni les lliçons de sa trista història, ni l’exemple d’altres nacions, ni el transcurs dels anys que tot ho renova i transforma, ni els acords presos per la Societat de les Nacions després de la Gran Guerra com a mitjà d’evitar noves lluites sagnants, han sigut prou per a què, devant del clamoreig de Catalunya, reivindicant el dret de viure la seva vida amb plena llibertat, s’hagi esmenat. No fa molt, es proclamà per la Societat de les Nacions la justícia del principi que els pobles i les races tenen el dret de decidir lliurement llur nacionalitat i forma de Govern. Espanya és, de totes les nacions d’Europa, la única que no ha donat compliment a aquest acord de justícia, de civilització i d’humanisme, ans al contrari, continua detentant més estretament cada dia la hegemonia de la raza castellana dels demés pobles que amb ell conviuen.

[...] Tota la preocupació del dictador sobresurt en volguer anorrear las justíssimes aspiracions que tenim els catalans de constituir-nos en nació lliure i sobirana dels nostres destins, arribant amb vilesa extremada contra els que som separatistes, a comparar-nos amb les bandes de pistolers i atracadors. Els nostres nobilíssims ideals, són declarats fora de la llei i és puneix amb penes que arriben fins a la mort als patricis que les sustenten.”

Font: Francesc Macià, “Per Catalunya independent” (Buenos Aires, 1923).

Comentaris

 1. Els refranys són cosa del saber popular. En aquest cas, n'hi ha un de castellà que els escau d'allò més: Cree el ladrón que todos son de su condición. I, és així. Són repressors de mena, sigui per enveja, sigui perquè no sàpiguen menjar bé; sigui perquè la seva terra no els sigui agraïda, sigui per una herència genètica malaurada. Sigui pel què sigui, no viuen ni deixen viure correctament.
  Esclar, el perill d'això de comentar aquest malviure d'aquesta gent comporta un enorme perill del que no vull ni acostar-m'hi gens. És, són una creu i ja està.
  Què menys que deixar-nos anar amb una bona abraçada??!!

  ResponElimina
 2. Coincideixo absolutament.
  Faig una reflexió històrica:
  Si penseu, el "Imperio Español" de la Corona de Castilla, és el que més col.lonies ha perdut de l´Història de l´Humanitat.
  Majoritàriament les més recents totes al segle XIX.
  Avui en dia CAP d´elles es planteja tornar a España, malgrat ser gairebé totes Tercer Món.
  S´equivoquen totes ?.
  Òbviament no.
  Els conèixen bé.
  I han hagut de passar per molts patiments, guerres i sang, a tot el llarg del Segle XIX, per alliberar-se d´ells.
  Us imagineu avui que Venezuela, Argentina, Ecuador, Bolivia, Peru o Cuba es plantejexin tenir avui de Cap d´Estat, encara que sigui simbòlicament, a Juan Carlos de Borbon ?.
  Obviament no.
  L´antic Imperi Britànic, en canvi, (amb tots els seus defectes), si ha estat capaç de crear i mantenir una Commonwealth. I per exemple, paissos tan democràtics ( antigues col.lònies seves ) con Canada, Australia i Nova Zelanda, mantenen avui en dia encara com a Cap d´Estat simbòlic la Reina Isabel d´Anglaterra.
  És la diferència entre una democràcia d´alta qualitat (UK) i una de baixa qualitat (España).
  És la diferència entre acabar "de bon rotllo" o "de mal rotllo".
  Oi que m´enteneu ?.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Que una nació vulgui ser regida per un rei diu molt poc de la seva intel·ligència "tots iguals, menys la p.. família reial", que maco, oi?.

   Elimina
  2. Totalment d´acord amb tu.

   Però crec que la comparació era i és adient.

   Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Perplex davant un immens i letal error (#2016nideconya)

Últimes notícies! Es descobreix la sopa d'all! (#PGE2014)

Bestiari del procés: A. López-Fonta, A. Oliveres i J. Planas